bilde

Utvendig rullegardin: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Utvendig rullegardin er et effektivt, stilfullt og moderne solskjermingsprodukt som passer for de fleste hjem. Denne type solskjerming kalles også ofte for screen. Vi ser nærmere på alt du må vite om utvendige screens her i vår komplette guide med prisestimat.

Fordeler med utvendig rullegardin

Det er mange fordeler med utvendige rullegardiner. De monteres tett på vinduet ute og opptar derfor lite plass. Duken rulles opp i en kassett når den ikke er i bruk, slik at den blir tilnærmet usynlig. Det kan også være mulig å skjule kassetten i fasaden, men denne typen montering vil koste mer og kreve mer arbeid.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

En av de største fordelene med utvendige rullegardiner er at du bevarer utsyn, selv om du forhindrer innsyn. Det er fordi duken er perforert. Du får et behagelig lys inne, samtidig som du skjermer for solen. Screens kan også brukes til å forhindre varmeinnslipp i boligen, slik at du får et behagelig inneklima. Uansett hvilken type rullegardin som brukes, vil den også beskytte deg mot nysgjerrige blikk.

Forskjellen mellom zip screen og utvendig rullegardin

Zip screen og utvendig rullegardin/utvendig screen er på mange måter det samme solskjermingsproduktet, men med forskjellige typer fester. En “vanlig” rullegardin har kun en vekt i bunn som holder duken nede. Duken er dermed mer utsatt for vær og vind. Dersom du ønsker bedre beskyttelse mot vind, så kan du velge zip screen istedenfor.

Zip screen er en rullegardin med glidelåsfester langs sidene. Dermed kan de brukes selv ved sterk vind, uten at du trenger å bekymre deg for at solskjermingen din skal bli ødelagt. Denne beskyttelsen kommer godt med i værharde Norge. Prisen på zip screen er litt høyere enn prisen på utvendig rullegardin.

Ulemper med utvendig rullegardin

Ulempen med utvendig rullegardin er at den kun beskytter mot innsyn når det er dagslys. Dersom noen står ute i mørket, vil de kunne se omrisset ditt inne i den lyse boligen din gjennom duken. Dette er imidlertid kun et problem om du bor tett på naboen eller har stuevinduet rett mot en travel gate.

Dersom du likevel vil ha utvendige rullegardiner, så kan du vurdere om du vil ha noen lystette gardiner inne som du kan trekke for om kvelden. Da kan du likevel nyte godt av alle fordelene med screens. Mange velger å kombinere ulike typer solskjerming, enten i samme vindu eller i ulike rom i boligen for å få en fullstendig tilpasset løsning.

En annen ulempe er at utvendige rullegardiner er utsatt for vind, så sant du ikke kjøper en zip screen. Dette gjelder spesielt i vindblåste områder. Dersom du føler deg usikker på hva du bør velge, så snakk gjerne med en dyktig solskjermingsforhandler. De har lang erfaring og kan hjelpe deg med å velge rett løsning for nettopp din bolig.

Pris på utvendig rullegardin

Prisen på utvendige rullegardiner kan være svært varierende. Du kan kjøpe en enkel rullegardin for et par tusenlapper, mens en liten, motorisert screen kan koste ca. 5000 kr. De største og mest avanserte modellene kan koste 20 000 kr eller mer. Det er derfor viktig å vurdere behovene dine nøye for å finne ut av hva som lønner seg.

Følgende påvirker prisen på utvendig rullegardin:

  • Størrelse på duken
  • Kvaliteten på materialene
  • Fargen og tykkelsen på duken
  • Motor og elektrisk tilkobling
  • Ekstra utstyr som fjernkontroll, Bluetooth-tilkobling og sol- og vindsensorer

Prisen avhenger selvsagt også av hvem du handler hos. Du bør derfor sammenligne priser nøye før du bestemmer deg. Be gjerne om prisoverslag på forskjellige løsninger og tilbehør. Dermed kan du vurdere om budsjettet er stort nok til avanserte funksjoner som vindsensorer eller om du heller vil prioritere en tykkere duk.

Det bør også nevnes at skreddersydde, utvendige rullegardiner koster mer enn screens i standard størrelser. Fordelen med å kjøpe screens på mål er at du får et solskjermingsprodukt som passer perfekt til vinduet ditt. Problemet med standard størrelse er at produktet kanskje er litt for lite til vinduet. Dermed blir det vanskeligere å skjerme ordentlig for både sol og innsyn.

Hva koster montering av utvendige rullegardiner?

Det kan være vanskelig å gi deg en konkret pris på montering av utvendige rullegardiner. De fleste solskjermingsforhandlere gir deg et tilbud som er basert på spesifikke forhold ved boligen din, samt solskjermingsproduktet som du kjøper. For eksempel, hvor store vinduer har du? Skal du ha elektriske rullegardiner ute? Hvor mange screens skal du montere?

Dersom du vil ha hjelp med montering av solskjerming, så anbefaler vi derfor å innhente tilbud fra ulike solskjermingsforhandlere. Du bør presisere at du vil ha montering inkludert i prisen, samt oppgi nødvendige opplysninger om boligen din. Mange forhandlere kan gi deg en komplett pakke, hvor de tar seg av hele prosessen.

I så fall vil de komme på befaring for å hjelpe deg med å velge rett utvendig rullegardin for nettopp ditt behov. De tar mål av vinduene dine, slik at du kan være sikker på at solskjermingsproduktet passer perfekt. Helt til slutt, kommer de og monterer dine nye screens for deg. Det kan ikke bli stort enklere enn dette.

Det bør likevel nevnes at mange utvendige screens kan være ganske enkle å montere på egenhånd. De fleste forhandlere gir deg grundige instruksjoner til hvordan du gjør det. Noen ganger kan det likevel være betryggende å overlate jobben til profesjonelle, særlig om det er snakk om store, høye vinduer. Du trenger også hjelp med elektrisk arbeid, om du vil ha elektriske screens.

Dersom du vil ta mål selv for å spare litt penger, så bør du være svært grundig. Mål vinduet på forskjellige steder for å oppdage eventuelle avvik i størrelse. Du bør også måle flere ganger for å sikre at målene er korrekte. Dersom du oppgir feil mål, så risikerer du å få en screen som ikke passer og dermed fungerer feil. I verste fall får du ikke til å montere den i det hele tatt.

Utvendig rullegardin vs. andre typer utvendig solskjerming

Den beste utvendige solskjermingen er den som er tilrettelagt for dine behov. Selv om det er svært mange fordeler med utvendige rullegardiner, så kan det være lurt å ta en titt på alternativene dine før du bestemmer deg. Da kan du føle deg trygg på at du har tatt et godt valg som du kan være fornøyd med i mange år fremover.

Vindusmarkiser

Vindusmarkiser er et solskjermingsprodukt som fås for en rimelig pris. Det er mange fordeler ved dem, men de opptar større plass enn det screens gjør. Du ruller markiseduken utover, mens en screen rulles rett ned. Rullegardiner er derfor bedre egnet til å blokkere varmeinnslipp og forhindre innsyn. Markiser tåler heller ikke vind like godt som det en rullegardin med glidelåssystem gjør.

Terrassemarkiser

Terrassemarkiser lar deg skape et ekstra rom ute, ettersom du kan sitte under duken. Duken vil likevel kunne gi deg litt solskjerming inne i boligen. Fordelen med terrassemarkiser er at du dermed får to produkter i ett. Utvendige persienner vil derimot være mer effektiv for å forhindre innsyn og varmeinnslipp. Designet er samtidig mer diskré enn designet på både vindusmarkiser og terrassemarkiser.

Utvendige persienner

Utvendige persienner og utvendige rullegardiner har mange av de samme fordelene. Du har imidlertid bedre muligheter til å regulere innsyn og lysinnslipp med persienner. Det er fordi du kan justere vinkelen på lamellene. Persienner er derfor også bedre for å forhindre varmeinnslipp. Når det er sagt, så mister du alt utsyn når du lukker lamellene helt. Du bevarer utsyn med screens og får samtidig et behagelig lys inne, ettersom de består av perforerte duker.

Et helt annet alternativ til utvendige rullegardiner er selvsagt innvendig solskjerming. Det bør likevel sies at innvendig solskjerming ikke er like godt egnet til å forhindre varmeinnslipp. Utvendige screens kan nemlig stoppe varmen før den kommer inn i boligen din.

Slik finner du gode tilbud på utvendige screens

Vi anbefaler at du innhenter et prisestimat på utvendige rullegardiner fra minst tre forskjellige forhandlere for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig. Pass på at de oppgir de samme kostnadene. Dersom det ene tilbudet er vesentlig lavere enn de andre, så bør du undersøke hva som er inkludert i prisen.

Den enkleste måten å innhente pristilbud på utvendig solskjerming er ved å bruke en pålitelig anbudstjeneste som samarbeider med dyktige solskjermingsforhandlere. I så fall trenger du bare å oppgi nødvendig informasjon én gang for å få tilbud fra tre ulike solskjermingsforhandlere. Dette kan spare deg for mye tid og penger.

Tilbudene på utvendige screens er både gratis og uforpliktende, og du velger selv hvem du vil svare. Dersom du føler deg usikker, så kan du be om gratis konsultasjon eller befaring for å se hvem du liker best etter at du har pratet med dem. Dette gir deg dessuten mulighet til å stille relevante spørsmål og å få informasjon fra fagfolk som kan hjelpe deg med å velge produkt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Velg riktig solskjermingsforhandler

Vi anbefaler at du undersøker mer enn bare prisen på utvendige rullegardiner før du bestemmer deg. Det er viktig å forsikre seg om at kvaliteten på produktene også er bra for at rullegardinene skal vare ut levetiden. Pass derfor på at du får nok informasjon om materialer, fargevalg og lignende før du bestiller noe.

I tillegg til dette bør du undersøke hvilke garantier som gis på utvendige rullegardiner. Du bør ha fullstendig beskyttelse mot produksjonsfeil og andre skader som kan oppstå, så lenge garantien er gyldig. Sjekk også om forhandleren tilbyr serviceavtaler. Da er du sikret at rullegardinene dine fungerer optimalt over tid.

Vi anbefaler at du sjekker at forhandleren har gode referanser og et godt rykte, særlig om du søker opp ulike forhandlere på egenhånd. Det er også viktig at forhandleren har en god kundeservice, slik at du kan få hjelp raskt dersom det oppstår et problem. Bruk derfor litt tid på å velge riktig solskjermingsforhandler.

Så lenge du følger disse tipsene, så kan du føle deg trygg på at du får utvendige screens av høy kvalitet til riktig pris. Vær nøye med å velge en forhandler som tilbyr gode produkter og god service, samt gir deg et detaljert prisestimat når du skal kjøpe utvendig rullegardin. Vi ønsker deg lykke til med kjøpet!

Få svar på vanlige spørsmål om utvendige rullegardiner

Meldingsboble
Hva er en utvendig rullegardin?

En utvendig rullegardin er et solskjermingsprodukt som monteres tett på vinduene dine ute for å skjerme for sollys og innsyn, samt forhindre varmeinnslipp. De kalles også for utvendige screens. Utvendige screens fås som regel med forskjellige typer tekstiler med ulik tykkelse og i forskjellige størrelser, slik at du kan velge en variant som matcher ditt behov.

Meldingsboble
Hvordan fungerer en utvendig rullegardin?

Utvendige rullegardiner består av perforerte tekstiler som monteres på en ramme. De kan kontrolleres manuelt, for eksempel via snorbetjening. Du kan også kjøpe utvendige screens med motor som du kan styre via en bryter, fjernkontroll eller en app på mobilen din.

Meldingsboble
Hva koster en utvendig rullegardin?

Prisen på en utvendig rullegardin varierer, avhengig av størrelsen, designet og materialene som brukes. Du kan forvente å betale alt mellom 2000 til 20 000 kr for en utvendig rullegardin. En liten utvendig rullegardin med motor kan koste fra ca. 5000 kr opp. Ettersom det er såpass store prisvariasjoner, så bør du sammenligne flere tilbud fra forskjellige leverandører før du bestemmer deg.

Meldingsboble
Er utvendig rullegardin det samme som zip screen?

En zip screen er en slags utvendig rullegardin, men den festes på en spesiell måte. Hvor vanlige rullegardiner eller screens kun har en vekt i bunn som holder dem nede, har zip screens et slags glidelåssystem langs sidene. Prisen på zip screens kan koste mer enn enkle, utvendige screens, men de tåler vind mye bedre. Du må ta hensyn til lokale vindforhold for å vurdere hva som er beste løsning for deg.