bilde

Måltilpasset solskjerming: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Det finnes mange grunner til å kjøpe solskjerming, og i dag finnes det enormt mye å velge mellom. Dagens boliger stiller større krav til solskjerming, og de fleste av oss kan ikke bare dra ut og kjøpe noe vi liker. Vi må først sikre at solskjermingen passer til vinduene våre.

Vinduer med måltilpassing

Det finnes solskjerming som går etter standardmål, og det finnes solskjerming som kan tilpasses det enkelte vindu. Mange vinduer i dag krever nettopp måltilpassing. Markiser, persienner, lameller og rullegardiner og alt annet som går under kategorien solskjerming kan i prinsippet tilpasses vinduet ditt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Måltilpasset solskjerming er ofte dyrere enn solskjerming som du får på standardmål, men det finnes likevel mange gode grunner til at det vil være verdt det på både kort og lang sikt. Tildekking av vinduer er nødvendig blant annet for å hindre overoppheting av rom, slippe å bli blendet av lavtstående sol samt å slippe innsyn fra nysgjerrige naboer og andre forbipasserende. Solskjerming vil ofte også være helt nødvendig for å kunne sove godt om natten.

Vi vil fortelle deg alt du trenger å vite om måltilpasset solskjerming. Hva du kan kjøpe, hva det koster og hvordan det monteres.

Utvendig og innvendig solskjerming

Utvendig solskjerming festes utenpå vinduene. Den er mer slitesterk enn innvendig solskjerming, slik at den ikke skal bukke under for vær og vind. Utendørs solskjerming er den mest effektive solskjermingen når det kommer til å begrense solas varmeeffekt gjennom vinduene. Utvendig solskjerming ligger i en dyrere priskategori enn innvendig solskjerming, men de kommer med mange tilleggsfunksjoner og er lettere å tilpasse etter mål.

Her er en oversikt over de mest populære utvendige solskjermingene:

  • Screens er en form for utvendig rullegardin som skjermer for solen samtidig som den er transparent. Det siste vil si at den hindrer innsyn, men uten å begrense ditt utsyn. Screens drives av en motor som du har full kontroll over via en app, kontroll eller bryter.
  • Markiser, en duk som er strukket over en metallkonstruksjon, finnes i flere former. Du har vindusmarkisen, som festes i vinkel på vinduet, og du har terrassemarkisen. Den førstnevnte skaper mer skygge inne, mens den andre skaper mer skygge og lune forhold på uteplasser.
  • Persienner kan også brukes utendørs og kan reguleres via motor etter hvor solen står på himmelen gjennom dagen. Disse er populære ettersom de skaper skygge innendørs uten å forhindre den viktige ventilasjonen. Det vil si at du kan lufte, mens du har persiennene nede.
  • Innvendig solskjerming festes på innsiden av vinduene, og er både dekorative og funksjonelle. I tillegg til å holde solen ute, begrenser innvendig solskjerming innsyn. Er du glad i farger og mønstre, er innvendig solskjerming i større grad å anbefale. Disse er også litt billigere enn utvendig solskjerming.
  • Plisségardiner er smale, pressede og sammenhengende folder av stoff. De er veldig funksjonelle og fleksible, og gir deg mulighet til å dekke hele eller deler av vinduet fullstendig, samtidig som dagslyset slipper inn.
  • Persienner er et godt alternativ når man vil holde solen ute, men samtidig beholde mesteparten av utsikten. De kommer i mange ulike materialer, og egner seg derfor godt til alle rom.
  • Lameller er vertikale dreibare strimler av stoff som passer godt til høye vinduer. Mange bruker dem også som romdelere.
  • Rullegardiner kan være både transparente og lystette, og finnes med både manuelt, motorisert og trådløst trekk. De kommer i flere fargevarianter, men skal du ha dem på soverommet anbefaler vi at du går for en mørk farge. Mørke farger er bedre når målet er å holde sollyset ute.

Dette er bare noen eksempler på de mange variantene av solskjerming som finnes på markedet. Hva du velger kommer an på hva du liker og trenger. Derfor lønner det seg å gjøre en del forarbeid først. Finn ut hva du ønsker deg, hvor du vil ha det og vær nøye med å ta mål. Mange forhandlere og leverandører av solskjerming tilbyr gratis befaring, og kan hjelpe deg med å finne gode løsninger.

Dette må du betale for måltilpasset solskjerming

Måltilpasset solskjerming kommer i alle mulige prisklasser. Enkel, innvendig solskjerming, som for eksempel rullegardiner og lameller, koster mellom 200 og 1000 kroner avhengig av blant annet størrelse og materiale. Dette illustrer tydelig at det er en rekke forskjellige faktorer som spiller inn.

Utvendig solskjerming er som sagt dyrere enn innvendig solskjerming, og også her er det flere forskjellige faktorer som spiller inn på prisen. Prisen kan begynne på rundt 3500 kroner, men kan også komme helt opp i 7500 kroner, avhengig av størrelse samt modell. Merk at dette er prisen for en enkel modell, og har du flere vinduer vil prisen øke deretter. Mange bruker mellom 30 000 kr og 50 000 kroner på solskjerming for hele boligen.

I tillegg til selve solskjermingen, finnes det noen andre faktorer som du må regne med å betale ekstra for. Monteringen av solskjermingen varierer i både arbeidsomfang og pris, avhengig av om du kan skru dem opp selv eller om du må kontakte en fagperson. Innvendig solskjerming kan du som regel feste selv, med mindre den skal drives av en motor. Utvendig solskjerming bør du få en fagperson til å montere for deg, da dette er mer avansert. Husk at alt som har med elektrisk solskjerming å gjøre må utføres av en fagperson. Noen leverandører inkluderer montering i et pakketilbud, og her lønner det seg å gjøre litt undersøkelser før du bestemmer deg for leverandør. Service av solskjermingsproduktene er også noe du må regne med å betale ekstra for.

Gode tips og råd om måltilpasset solskjerming

Det er en del ting det er lurt å du kjenner til både før, under og etter montering av måltilpasset solskjerming.

  • Finn alltid ut hvilket problem du ønsker å løse med solskjerming. Ulike type solskjerming har ulike bruksområder, fordeler og ulemper.
  • Det lønner seg å be om gratis befaring. Det er en del mer jobb ved måltilpasset solskjerming, og da er det veldig lurt å få hjelp av profesjonelle. Dette sikrer at målene blir helt korrekte, og at alt blir riktig fra første stund.
  • Utvendig solskjerming og generelt større produkter har en garanti på 5 år.
  • Måltilpasset solskjerming kan fort komme opp i en betydelig sum, men mange leverandører tilbyr en nedbetalingsplan.  

Fordeler med måltilpasset solskjerming

Det er mange fordeler med solskjerming, og vi har allerede nevnt noen av dem.

Den første og viktigste fordelen med solskjerming er at du slipper å bli blendet av skarp sol. Siden Norge ligger langt mot nord, står solen generelt lavt på himmelen for oss – selv om sommeren. Dette fører til at vi lett blir blendet, og risikerer hodepine resten av dagen. Blending kan også gjøre det vanskeligere å se på TV eller jobbe på datamaskinen. Tekstiler som tepper og duker, kan også bli solbleket ved utsettelse for direkte sollys over lang tid. Det samme gjelder også for klær som henger ubeskyttet på soverommet hvis det ikke er skjerming for vinduene. Blending og skarpt lys om sommeren kan også gjøre det vanskelig å sove.

Den andre store fordelen med solskjerming er at du slipper at rommene blir overopphetet om sommeren. Når solen står og steker gjennom vinduet hele dagen, blir det utrolig ubehagelig i rommene – for ikke å snakke om dårlig luft. Klimaanlegg mister også ofte funksjonen sin, og det koster deg mye i strøm. Utvendig solskjerming begrenser solas varmeeffekt med inntil 90 %, avhengig av hvilken type du velger. Innvendig solskjerming kan også hindre oppvarming til en viss grad. Solskjerming sørger altså for et mye bedre inneklima, noe som er viktig for helsen din.

Den tredje store fordelen med solskjerming, er at du slipper innsyn fra mennesker som går forbi eller som bare er veldig nysgjerrige. Her er det spesielt innvendig solskjerming som lønner seg. Dette kan for eksempel være lurt om du bor tett på naboene eller i et tettbebygd nabolag. På soverommet kan det være fint å vite at ingen kan se inn, men det er generelt deilig å kunne skjerme alle rom når man trenger litt ekstra privatliv.

En fjerde fordel med solskjerming, og en fordel man ikke skal undervurdere, er dekorasjonsverdien. Innvendig solskjerming blir en del av boligens interiør, og riktig kombinasjon av design og tekstil bidrar ofte til et mer hyggelig og personlig innemiljø. I dag er det mye enklere å finne solskjerming som passer til din stil. Riktig vedlikehold av solskjerming kan også være med på å øke verdien av boligen din, noe alle ønsker ved eventuelt salg.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

De viktige forberedelsene

Når du skal ha måltilpasset solskjerming, må du gjøre litt forberedelser. Det aller viktigste er å få målene riktig. Dermed er det lurt å måle flere ganger. Et annet tips er at du tegner opp vinduene du skal ha solskjerming til, og skriver opp målene der. Da er det også enklere for forhandlerne å se hva du trenger.

Hvis du synes det er vanskelig å måle eller ikke har tid til å gjøre forberedelsene selv, vil du spare mye tid og penger på å be om hjelp. Har du ikke venner eller familie som er tilgjengelig, vil det være lurt å takke ja til gratis befaring. Befaringen er ikke bare gratis, men den er også uforpliktende. Det vil si at hvis du ikke er fornøyd, kan du fint takke nei til å kjøpe solskjerming fra det aktuelle firmaet. Mange ber også om befaring fra flere leverandører, for å se hvem som er best.