bilde

Utvendige persienner: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Utvendige persienner har et tidløst design, kan redusere varmeinnslipp i boligen og lar deg tilpasse lysinnslipp og innsyn etter egne ønsker. Det er altså mange fordeler med å montere persienner ute. Her tar vi en nærmere titt på hvordan du velger de beste persiennene til boligen din, inkludert prisestimat.

Fordeler med utvendige persienner

Det er mange fordeler med å montere persienner ute. Utendørs persienner er den mest effektive solskjermingen du kan kjøpe for å forhindre varmeinnslipp i boligen. Du kan faktisk forhindre opptil 90 % av mulig varmeinnslipp. Dette er spesielt gunstig for deg som har store vinduer som er utsatt for sol på lange sommerdager.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Du kan dermed spare penger på aircondition, ettersom persiennene hjelper deg med å opprettholde et behagelig inneklima om sommeren. I tillegg kan du enkelt regulere lysinnslipp og innsyn ved å regulere vinkelen på lamellene og heve/senke persiennene. Persienner er svært fleksible og kan tilpasses dine behov.

Ikke minst, så tåler utvendige persienner endel vind og regn. Dersom du bor i et område som er spesielt utsatt for vind, kan du vurdere å kjøpe persienner med vindlås for ekstra sikkerhet. Du kan også oppgradere dem med sensorer og mulighet for automatiske funksjoner, slik at de hever seg automatisk ved en viss vindstyrke.

Mange valgmuligheter

Du har mange valgmuligheter når det gjelder størrelse, materialer, farger og lignende. Motoriserte persienner med automatiske funksjoner og sensorer er spesielt praktiske for deg som ønsker en enklere hverdag. I så fall kan du styre persiennene med en bryter, fjernkontroll eller via en app på mobilen din.

Utvendige persienner har et klassisk og stilfullt design som kan kle de fleste boliger. Det bør derfor ikke være en utfordring å finne noe som passer. Persiennene sitter tett på vinduene og tar dermed lite plass. De er omtrent usynlige når du hever dem. Når det gjelder farge og design, så anbefaler vi å velge en modell som matcher fasaden på boligen din.

Hvis du er i tvil om hva som vil ta seg best ut, kan du invitere en solskjermingsforhandler hjem på gratis befaring. Dyktige forhandlere og leverandører med lang erfaring innen solskjerming kan hjelpe deg med å velge persienner ute som passer bra for boligen din. De kan også gi deg anbefalinger om hvilke typer persienner som vil være best egnet for dine behov, samt om du bør investere i motorer eller andre funksjoner.

Be gjerne flere enn bare én på befaring. Dermed kan du sammenligne anbefalinger på tvers av leverandører for å finne de utvendige persiennene som du liker best. Dette er også en fin måte å sammenligne priser og tilbud, slik at du ikke betaler for mye. Vi anbefaler å sammenligne pristilbud fra minst tre forskjellige forhandlere eller leverandører for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Ulemper med utvendige persienner

En ulempe med utvendige persienner er at de koster mer enn innvendig solskjerming og vindusmarkiser. Det gjelder spesielt for elektriske persienner som kan kreve mer arbeid under montering. Derfor bør du gjøre grundig research for å sikre at du har fått en god pris på persiennene dine.

Det bør likevel sies at utvendige persienner har en levetid på opptil 15 år, så sant du tar godt vare på dem. Selv om de koster litt her og nå, så vil det være veldig lenge til du må bytte dem ut. Dersom du kjøper persienner med betjeningssnor, så kan det hende at du må bytte den en gang i løpet av levetiden.

En annen ulempe er at det kan legge seg smuss, pollen, forurensning og støv på de horisontale lamellene. Regelmessig vedlikehold er viktig for at utvendige persienner skal holde seg fine og vare ut levetiden. Når det er sagt, så anbefaler vi at du vasker utvendig solskjerming 1-2 ganger i året – uansett hvilket solskjermingsprodukt du velger.

Pris på utvendige persienner

Prisen på utvendige persienner vil avhenge av mange faktorer som størrelse, materialer og ekstrafunksjoner som motor og sensorer. Du kan i gjennomsnitt forvente å måtte betale rundt 3000-6000 kr for et par utvendige persienner, men du vil finne produkter som koster både mer og mindre enn dette. Bare motoren kan koste ca. 5000 kr ekstra, i tillegg til selve persiennen.

Det kan altså være vanskelig å gi deg et nøyaktig prisestimat, uten å vite målene på vinduene dine. Vi anbefaler at du tar mål og sjekker opp i priser, basert på den faktiske størrelsen du trenger. Dersom du skal ha elektriske persienner ute, må du også betale for montering og elektriker. Manuelle persienner kan du montere selv.

Mange solskjermingsforhandlere tilbyr pakkepris som inkluderer både persienner og montering, slik at du slipper ekstra utlegg. Dette er spesielt praktisk for deg som skal ha elektriske utvendige persienner. Vi anbefaler at du ber om pakketilbud fra flere forhandlere og ser hvem som har den beste prisen og det beste tjenestene.

Du må også være obs på at skreddersydde persienner på mål koster mer enn persienner i standard størrelse. Hvis du ikke vil ta mål selv, så bør du se etter en forhandler som kan gjøre dette for deg. Dersom du oppgir feil mål ved bestilling, så kan det koste deg dyrt. Ikke bare kan det føre til feil under bruk, men du risikerer at solskjermingen ikke passer i det hele tatt.

Innvendige persienner vs. persienner ute

Fordelen med innvendige persienner fremfor utvendige er prisen. Det koster mindre å kjøpe. Det kan også være enklere å montere persienner inne enn ute. Utvendige persienner og andre typer utvendig solskjerming kan derimot være bedre egnet til å forhindre varmeinnslipp. Varmen stoppes nemlig før den kommer inn i boligen din.

Det finnes innvendig solskjerming med varmeabsorberende materialer, men de vil likevel ikke være like effektive som utendørs persienner. Du kan alternativt vurdere å kombinere både innendørs og utendørs solskjerming, enten på samme vindu eller til forskjellige rom i boligen. Dermed får du en løsning som er tilrettelagt for dine behov.

Dette bør du tenke over for å velge rett solskjerming, enten det er snakk om innvendig eller utvendig solskjerming:

  • Hvor i boligen du skal bruke solskjermingen (for eksempel, soverom eller stue?)
  • Størrelsen på vinduene
  • Hvorvidt du vil ha noe lystett eller kun regulere dagslys
  • Hvorvidt du ønsker å blokkere innsyn

Sist, men ikke minst, så kan det være mer tiltak å vaske utvendige persienner enn innvendige. Du tørker fort over innvendige persienner med en myk klut. Vi anbefaler at du bruker vannslange og mildt såpevann når du skal vaske persiennene som henger ute. Ikke bruk høytrykksspyler – det kan skade lamellene. Vinduene trenger nok også en vask etter at du har vasket de utvendige persiennene.

Persienner vs. andre typer utvendig solskjerming

Det er viktig å undersøke alle alternativene dine nøye for å velge rett solskjerming til boligen din. Selv om det er mange fordeler med å ha persienner ute, så bør du ta en rask titt på hvilke andre løsninger som kan være aktuelle. Her tar vi en titt på “konkurrentene” til utendørs persienner, slik at du vet hva som er tilgjengelig.

Vindusmarkiser:

Vindusmarkiser er billigere enn utvendige persienner, og de er enkle å montere. Imidlertid gir de lite fleksibilitet, sammenlignet med persienner. Du kan bare heise markiseduken ut for å skjerme for solen, mens persienner har lameller som du kan justere. Vindusmarkiser er heller ikke like effektive til å forhindre varmeinnslipp i boligen. Markiser er også mer utsatt for vær og vind.

Screens og zip screens:

Screens og zip screens er bedre til å forhindre varmeinnslipp enn vindusmarkiser, men ikke like bra som utvendige persienner. Du må selv vurdere hvor viktig dette er for deg med hensyn til lokale solforhold. Zip screens kan være bedre egnet til å tåle sterk vind, med mindre du kjøper persienner med vindlås.

Viktig å tenke på før du kjøper utvendig solskjerming

Uansett hvilken type utvendig solskjerming du kjøper, så kan du velge motoriserte produkter med sensorer, Bluetooth-tilkobling og automatiske funksjoner. Motorisert solskjerming kan være spesielt gunstig for deg med store vinduer eller i andre situasjoner hvor det kan være krevende å styre solskjermingen manuelt.

Det finnes også utvendig solskjerming som kan kobles til øvrig smarthus utstyr i boligen, for eksempel klimaanlegg, belysning og lignende. Dette åpner opp for mange muligheter dersom du vil ha et smartere hjem. Prisen på persiennene blir riktignok høyere, og du må selv vurdere hva du ønsker å prioritere.

Få gode tilbud på utvendige persienner

Vi anbefaler som sagt at du sammenligner pristilbud fra minst tre forskjellige leverandører for å finne gode tilbud på utvendige persienner. Du kan enten kontakte forhandlere selv eller bruke en anbudstjeneste for å hente inn tilbud. Anbudstjenester er veldige enkle i bruk, og du kan spare både tid og penger.

Du trenger bare å sende inn opplysningene dine én gang, blant annet hvor du bor. Det kan også være fornuftig å skrive litt om hvor store persienner du trenger og hvor mange vinduer du vil ha persienner til. Deretter mottar du tre gratis og uforpliktende tilbud fra solskjermingsforhandlere som kan hjelpe deg.

Det er viktig å ikke bare fokusere på pris når du skal vurdere hvilket tilbud som er best – ikke glem å sjekke kvaliteten på produktene og tjenestene. Les anmeldelser, undersøk garantier og sjekk leverandørens omdømme. Persiennene skal vare i veldig mange år, så det er viktig å velge riktig!

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: utvendige persienner med prisestimat

Du har nå fått masse god informasjon om utendørs persienner, inkludert prisestimat. Vi oppsummerer de viktigste punktene her før vi avslutter, slik at du har god oversikt over det viktigste du må vite før du monterer persienner ute:

  • Utendørs persienner er svært fleksible, og du kan regulere innsyn og lysinnslipp
  • Denne typen utendørs solskjerming er best for å forhindre varmeinnslipp
  • Velg persienner som matcher fasaden på boligen din
  • Be gjerne om gratis befaring for å få videre hjelp
  • Ta godt vare på persiennene for at de skal vare lenge og se flotte ut over tid

Alt i alt, så er utvendige persienner er en flott investering som kan gi deg mange fordeler. De hjelper deg med å skape et behagelig inneklima, samtidig som de kompletterer husets fasade på en stilfull måte. Med godt vedlikehold, så vil utvendige persienner gi deg stor glede over mange år.​ Det er imidlertid viktig å sammenligne tilbud fra flere leverandører, slik at du kan finne solskjermingsprodukter som passer dine behov og ditt budsjett best.

Vi ønsker deg lykke til med de nye, utvendige persiennene dine!​​​

Få svar på vanlige spørsmål om utendørs persienner

Meldingsboble
Hvor mye koster utvendige persienner?

Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette spørsmålet. Generelt sett, så må du regne med å betale minst 3000-6000 kr for en enkelt persienne. I tillegg kommer kostnader som montering og ekstrautstyr som motor.

Meldingsboble
Er persienner lystette?

Ja, persienner kan gjøre det mørkere i rommet. Du må imidlertid velge de rette persiennene. Persienner kan nemlig ha lameller i forskjellige tykkelser og farger, noe som kan påvirke hvor mye lys som slippes inn i rommet.

Meldingsboble
Er det vanskelig montere persienner ute?

Det finnes utendørs persienner som er enkle å montere, så sant det er lett å komme til vinduet. Det kan være mer utfordrende å montere utvendig solskjerming på store vinduer og vinduer i høyden. Dersom du kjøper elektrisk solskjerming, så trenger du hjelp av en elektriker under montering. Et enkelt alternativ for mange er å kjøpe persienner med montering inkludert i prisen.

Meldingsboble
Hvordan tar man mål til persienner?

Vi anbefaler å ta mål på begge sider av vinduet, samt på midten. Du bør også ta mål øverst og nederst, samt på midten. Dermed kan du oppdage eventuelle forskjeller i høyde og bredde. I tillegg bør du dobbeltsjekke målene dine for å unngå feil. Det kan være mer vrient å ta mål av spesialvinduer, og du bør i så fall få hjelp av en profesjonell for å sikre at målene er riktige.

Meldingsboble
Kan man montere utvendige persienner på vippevinduer?

Ja, du kan helt fint montere persienner ute på vippevinduer. Du får ingen problemer med å åpne vinduene, til tross for at du har utvendig solskjerming. I tillegg kan du montere persienner på verandadører også. Dermed kan du bevare et helhetlig uttrykk med persienner på både vinduer og vindusflater i ytterdører.