Det finnes mange typer solskjerming til terrassen. Hva som er beste løsning, avhenger rett og slett av bruksformål. Uansett hva du er på jakt etter, så er det lurt å sette seg inn i de ulike alternativene før du kjøper. Kanskje finner du en bedre løsning enn du hadde trodd?
Her er en guide en komplett guide til terrassesolskjerming med prisestimat for å gjøre det enklere for deg å velge rett.
Hvilken type solskjerming til terrassen trenger du?
Den beste terrassesolskjermingen er den som passer perfekt for dine behov og for uteområdet ditt. For eksempel, en pergola kan være en vakker løsning på en stor terrasse. En balkongmarkise er midt i blinken til deg som har en liten balkong. Solseil og balkongparasoller er billige og enkle i bruk.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Terrassemarkiser gir derimot solskjerming både på terrassen og inne i boligen. Markiser til terrasse og balkong er derfor et populært valg, ettersom du får mye for pengene dine. Det gjelder altså å finne det beste solskjermingsproduktet for deg. For å kunne gjøre det, så må du tenke deg godt om før du går til innkjøp av noe.
Dette må du vurdere før du kjøper terrassesolskjerming:
- Størrelse på terrassen eller balkongen
- Budsjett
- Fast eller flyttbar solskjerming
- Design og materialer
- Hvor mye solskjerming du trenger
- Om du trenger vanntett solskjerming eller ikke
Hvis du er i tvil om hvilken solskjerming du skal velge, så bør du alltid kontakte en dyktig solskjermingsforhandler for å få gode råd. Mange tilbyr gratis befaring, slik at de kan vurdere et solskjermingsprodukt som passer pefekt til uteområdet ditt. Det kan være ganske komplisert å finne det rette produktet som passer til dine behov, så benytt deg gjerne av tilbud som dette.
Forskjellige typer solskjerming til terrasse med pris
Nå som du har tenkt over behovene dine, så kan du begynne å sammenligne de forskjellige løsningene. Hvilket solskjermingsprodukt innfrir dine ønsker? Hva er koster den terrassesolskjermingen som du helst vil ha? Dersom du må finne en rimeligere løsning, hvilke kvaliteter og egenskaper er viktigst for deg?
Her er en oversikt over ulike typer solskjerming til terrasse og balkong med prisestimat.
Terrassemarkise
Terrassemarkise kommer i mange ulike størrelser, farger og design. Du kan velge mellom manuelle og elektriske markiser til terrasse. Fordelen med dem er at du får god skygge inne i boligen, samtidig som du skaper et ekstra “uterom”. Terrassemarkiser fås som regel med vannavstøtende tekstiler, slik at du ikke trenger å løpe inn om det kommer en regnbyge.
Prisen på terrassemarkiser kan variere fra ca. 5000 kr til godt over 20 000 kr, avhengig av størrelse og funksjoner. Jo større markise, desto mer koster den. I tillegg kan det koste minst 5000 kr for motor. Motoriserte terrassemarkiser er komfortable i bruk. Det er også mulig å kjøpe smarte markiser til terrassen som ruller seg inn ved en viss vindstyrke eller til gitte tidspunkt.
Ulempen med terrassemarkiser er at de ikke er like robuste ved sterk vind som for eksempel en pergola. Dette trenger imidlertid ikke å spille en særlig stor rolle — det frister kanskje ikke like mye å sitte ute ved sterk vind? Hvis du er redd for at markiseduken skal bli ødelagt, så anbefaler vi å kjøpe en terrassemarkise vindsensor eller mulighet for fjernstyring via Bluetooth.
Balkongmarkise
Balkongmarkiser passer perfekt for deg med en liten balkong, for eksempel hvis du bor i en blokkleilighet. Denne typen terrassesolskjerming har mange av de samme fordelene og ulempene som en terrassemarkise. Den største forskjellen mellom dem er rett og slett størrelsen. Den ene er beregnet for terrasser og den andre for mindre balkonger.
Alternativet til balkongmarkise er solseil og balkongparasoll. Begge alternativene er mye billigere, men det er også store forskjeller mellom dem. Markiser tåler vær og vind mye bedre, samt er en fastmontert løsning som varer i veldig mange år. Balkongmarkiser er mindre enn terrassemarkiser, og derfor koster de ofte mindre. En liten og manuell markise kan fås for ca. 2000-3000 kr og opp, mens motoriserte løsninger kan koste ca. 10 000 kr og opp.
Solseil
Solseil kommer i mange farger, tekstiler og design, og de passer derfor til de fleste terrasser, balkonger og hager. Solskjermingsseil kan brukes på terrasser og balkonger, ettersom du kan knytte dem der du vil ha dem. Det finnes også solduker som du kan ta med deg på ferie, enten du skal på stranden eller på camping.
Du kan bruke solseilet til å skille av områder på terrassen eller balkongen. Seilet gir god skygge og beskyttelse mot solen, og du kan flytte på det etterhvert som solen flytter på seg. Ulempen med dem er at det kan være litt kronglete å knyte dem og flytte på dem. Det beste alternativet er i så fall en parasoll — disse er lettere å justere med tanke på solens plassering.
Det finnes store, vanntette solseil som du kan knytte fast i stolper for å skape en mer “varig” løsning til solskjerming på terrassen. Du må likevel ta ned duken når høsten banker på døren, men dette kan være en relativt rimelig alternativ til terrassemarkise og pergola. De er derimot mer utsatt vind, og du bør ta dem ned når det blåser opp. Store solseil som dette koster ca. 1500-2000 kr. Små solseil koster bare 200-300 kr og opp.
Terrasse- og balkongparasoll
Terrasse- og balkongparasoller er billige, fleksible løsninger som gir deg god solskjerming på varme sommerdager. De er komfortable, praktiske og lette å flytte på etterhvert som solen flytter seg på himmelen. Parasoller kan riktignok ikke stå ute hele året, men de opptar heldigvis lite oppbevaringsplass når de slås sammen.
Ulempen med parasoller er at de ikke kan brukes ved sterk vind. Dersom det blåser godt der du bor, kan terrassemarkiser eller en pergola være et bedre alternativ til solskjerming på terrassen. Det er likevel stor forskjell mellom markiser med tanke på robusthet og slitestyrke. Vi anbefaler at du sjekker hvor robust rammen er, samt hvilke materialer duken er laget av.
Prisen på parasoller kan variere fra 300 kr for en liten modell til over 10 000 for en stor hengeparasoll med sidearm som monteres fast i veggen. Du kan imidlertid få en rimelig og romslig modell av god kvalitet for ca. 1000-3000 kr. Uansett hva du velger, så bør du ta godt vare på den. For eksempel, ikke slå den sammen mens duken er våt og vær forsiktig når det blåser.
Pergola og terrassetak
Pergola og terrassetak gir deg en romslig, koselig uteplass som beskytter mot både varme og regn. Noen pergolaer fås med tett tak og andre kun med bjelker. Det er viktig at du kjøper eller bygger en robust modell som tåler vind og vær. Enkle pergolaer i aluminium koster ca. 10 000 kr og opp, mens mer robuste varianter kan koste nærmere 100 000 kr.
Den store prisvariasjonen skyldes ulike årsaker. For eksempel, du kan kjøpe byggesett til pergola som du snekrer sammen selv. Andre velger derimot å kjøpe ferdig montert pergola, hvor fagfolk kommer hjem for å bygge pergolaen for deg. Kvaliteten på materialene har også svært mye å si for prisen.
Vi anbefaler at du sammenligner priser nøye før du bestemmer deg for hvilken pergola du vil ha. Dersom du ønsker å kjøpe et byggesett eller en ferdig montert pergola, så kan det være lurt å innhente tilbud fra flere leverandører før du bestemmer deg. Det er selvsagt også mulig å kjøpe inn planker og materialer for å bygge pergola selv.
Pergola kan på mange måter fungere som et terrassetak. Det er selvsagt mulig å bygge et enklere tak over terrassen din. Ulempen med terrassetak er at du mister muligheten til å fjerne taket ved behov. For eksempel, du kan rulle inn terrassemarkisen om du vil ha mer lys inn i stuen. Denne muligheten mister du ved å velge fastmonterte løsninger som terrassetak og pergolaer.
Hvordan spare penger på solskjerming til terrassen
Det finnes mange måter å spare penger på når du skal kjøpe solskjerming til terrassen. Det viktigste du kan gjøre er å vurdere hvilke funksjoner og egenskaper du vil ha, samt sammenligne priser grundig. For eksempel, det koster mer med elektrisk terrassemarkise enn manuell markise til terrassen. Du må selv vurdere om motoren er verdt prisen eller ikke.
Du kan gjøre et veldig godt kjøp ved å sammenligne priser og innhente tilbud fra minst tre forskjellige forhandlere. Dette gjelder spesielt for deg som vil ha en av de mer kostbare løsningene som markise eller pergola. Det skal riktignok sies at det kan være ganske store prisforskjeller på parasoller og solseil også, så det lønner seg alltid å gjøre litt research.
Vedlikehold av terrassesolskjerming
Godt vedlikeholdt terrassesolskjerming kan holde i mange år. Det er derfor lurt å ta seg tid til regelmessig vedlikehold, slik at solskjermingen din holder seg både fin og velfungerende. Her skal du få noen gode tips av oss, men vær obs på at produsenten kan ha egne anbefalinger. Du bør i så fall følge produsentens veiledninger.
Vi anbefaler å rengjøre solskjermingen regelmessig, selv om det varierer fra produkt til produkt hvor ofte det skal gjøres. For eksempel, terrassemarkiser og balkongmarkiser bør vaskes både før og etter sommeren. Det er også lurt å sjekke at alle festepunkter og komponenter er i god stand. Duker kan i tillegg impregneres ved jevne mellomrom, slik at de holder seg vanntette.
Dersom du har kjøpt et billig solseil til noen hundrelapper, så er vedlikehold kanskje ikke like høyt oppe på prioriteringslisten som en elektrisk terrassemarkise til 15 000 kr. Du må likevel ikke glemme å tørke av seilet regelmessig og sjekke at det er i god stand. Dersom det blir vått, så må du la det tørke grundig før du ruller det sammen.
Vi hjelper deg å finne rett leverandør
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Få hjelp til å velge terrassesolskjerming
Noen ganger kan det være godt å få hjelp av en solskjermingsforhandler til å velge rett løsning til terrassen din. Mange forhandlere tilbyr gratis befaring og kan ta mål av terrassen for deg. Du kan også få en komplett pakkepris som inkluderer absolutt alt, inkludert montering. Hvis du har kjøpt en smart terrassemarkise med Bluetooth, automatiske funksjoner og/eller sensorer, så kan montøren også være behjelpelig med å koble til utstyret for deg.