bilde

Terrassemarkise: En komplett guide

Sist oppdatert: 13. juni 2023

Føler du at det er altfor mye sol på terrassen? Bruker du den lite om sommeren fordi det blir for varmt å sitte der? Den norske sommeren er til for å nytes, men om den sterke solen er mer til hinder enn til glede, så bør du anskaffe deg terrassemarkiser.

Det finnes mange artikler om solskjerming, men solskjerming er ikke bare solskjerming. Spørsmålet som fort melder seg, er hva er terrassemarkiser? En terrassemarkise er rett og slett en type solskjerming som kan benyttes på terrasser, balkonger, plattinger samt andre steder du oppholder deg utendørs.

Terrassemarkiser er en veldig populær solskjermingsvariant blant annet for restauranter, kaféer, butikker, og generelt alle steder hvor man kan sitte ute eller hvor store vinduer slipper inn mye sol. Terrassemarkiser er selvfølgelig ment å skjerme for solen, men forskjellen fra andre typer solskjerming som finnes på markedet er at denne varianten primært er ment å skulle skjerme deg mens du befinner deg utendørs. Den skal med andre ord ikke brukes som en permanent beskyttelse mot solen, som for eksempel innendørs solskjerming kan gjøre. Derfor bør de alltid sveives inn når du ikke er ute.

Vi skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om terrassemarkiser. Hva du bør velge, hvor mye de koster og generelt hva du bør tenke på.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Terrassemarkisen gjør det behagelig å være ute

Terrassemarkiser skal altså gjøre det mer behagelig for deg å oppholde deg på uteplassen din. Denne type markise fungerer på den måten at den ene enden av markisen monteres fast i nærmeste vegg. Det gjør den veldig allsidig ettersom veggen kan være enten selve husveggen eller levegger som er bygget på selve terrassen.

Selve duken kan enkelt sveives inn og ut, slik at den lett kan ryddes bort når det er mindre behov for den. Dette gjør det også mye enklere for deg å holde terrassemarkisen vedlike over flere år, og beskytter den godt mot vær og vind. For bedrifter og lignende virksomheter som har terrassemarkiser finnes det mer hardføre modeller, som også fungerer utmerket på vinteren og kan gi kundene ly i all slags vær.

Det finnes tre typer terrassemarkiser:

 • Åpne markiser
 • Halvkassettmarkiser
 • Helkassettmarkiser

De to sistnevnte er de som er benyttet mest i Norge. Det skyldes at de gir best beskyttelse mot solen, men også mot lett vind. Helkassettmarkiser er de som har best beskyttelse. Det er fordi de har det som kalles en kassett i begge ender, og dette gjør at duken på en måte blir pakket inn igjen i en boks når du sveiver den inn. En halvkassettmarkise har bare kassett på den ene enden, og da som regel på den enden som er montert fast i veggen. Dette gir ikke samme type beskyttelse, men er uansett ikke noe dårligere valg.

Terrassemarkiser kan være mye mer enn bare en rett skjerm som trekkes over en uteplass. Med dagens teknologi har det skjedd store ting, selv innen solskjerming. Derfor vil du ikke ha store problemer med å finne terrassemarkiser som er litt mer «spennende». I dag kan du velge en terrassemarkise som kan senkes ned helt fremst, slik at det oppstår en form for bue i duken. En slik terrassemarkise gir gode muligheter for å skjerme mot innsyn fra naboen eller andre forbipasserende.

Les også: Anbefalte terrassevarmere

Dette må du betale for terrassemarkiser

En terrassemarkise kan koste alt fra 2 000 til nærmere 100 000 kroner for de mest avanserte versjonene. Årsaken til det store spennet i pris skyldes nettopp at terrassemarkiser er så forskjellige. Mange av modellene kan tilpasses uteområdet ditt på forskjellige måter, og i tillegg kommer slike ting som mål, farger og utforming.

100 000 kroner kan virke uoverkommelig for mange, og man har kanskje heller ikke lyst til å bruke så mye penger på solskjerming til uteplassen sin. Det finnes en del rimelige alternativer på nett. Her kan du få markiser fra rundt 10 000 til 30 000 kroner.

Generelt er det slik at prisene påvirkes av mange forskjellige faktorer, som størrelse, kvalitet, motorisering, plassering, montering og lignende. Det kan være lurt å på forhånd vite hva du ønsker deg, slik at du vet mer hvor mye penger du bør holde av.

Ulempen med alle disse faktorene er at det ikke er så veldig enkelt å kommen med et mer nøyaktig prisanslag. I tillegg til vanlige faktorer, må man i en del tilfeller også regne med tilleggsfaktorer og det er også disse som bidrar mest til det store prisspennet. Hvor mye vind en terrassemarkise skal tåle, vil variere ettersom hvor man bor og dette kan også spille inn på endelig pris. Ønsker man veldig mange tilleggsfunksjoner, anbefales det å ta kontakt med en solskjermingsleverandøren for å oppnå et mer nøyaktig pristilbud der de fleste faktorer er tatt med.

Husk at det er mye penger å spare på å sjekke ut flere forhandlere. Noen er billigere enn andre, men det må ikke bety at de er dårligere for det. Ved å gjøre litt undersøkelser, kan det faktisk være mange penger å spare. Vi anbefaler deg å alltid sammenligne flere leverandører eller tilbud. Dette kan gjøres på nett, og tar deg ikke mer enn et par minutter. Når du sammenligner, er det mye enklere for deg å finne det aller beste tilbudet.

Ønsker du å spare penger når du skal kjøpe deg en terrassemarkise, er det en del ting du bør tenke gjennom. Trenger du egentlig motor, eller går det greit om du må sveive inn duken selv? Å kjøpe markise uten motor vil spare deg for mange tusenlapper. Er det noen tilleggsvalg du strengt tatt ikke trenger? Kan du montere terrassemarkisen selv, eller har du noen som kan hjelpe deg? Du sparer mye penger ved å gjøre dette arbeidet selv.

Sørg for at mest mulig er inkludert i prisen

Som med alt annet, er det viktig å få med seg mest mulig som er inkludert i prisen. I midlertidig er det ikke alltid så enkelt å vite hva som bør være inkludert, og da kan man lett bli litt lurt. Derfor har vi laget en oversikt for deg:

 • Fallvinkel, slik at du får vern mot innsyn.
 • Duken er inkludert, uansett hvilket stoff den er i.
 • Sveiven skal vanligvis inkluderes i prisen, og hos noen er også motoren inkludert.
 • Veggbryter, fjernkontroll eller app-styring.
 • Kassetten til markisen selges som oftest som en fast del av produktet.

Når vi snakker om hva som inkluderes, er det også fint å vite litt om hva du ikke kan forvente skal være inkludert i prisen. Det du må betale ekstra for er:

 • Solsensor er ikke et vanlig tillegg, men kan kjøpes hos spesialister.
 • Monteringen er ofte en tilleggskostnad som du selv må velge eller si ifra om, men det anbefales når du kjøper terrassemarkiser at du bruker penger på det.
 • Timer er også et mindre vanlig tillegg, men de fleste spesialister tilbyr det.

Noen siste sparetips

De aller fleste er opptatt av å gjøre en god handel, og spare litt penger. Det er vi også, og derfor skal vi gi deg noen aller siste sparetips. Den enkleste måten å spare penger på er å kjøpe terrassemarkisen på standardmål hos større kjeder, som driver med mer masseprodusering. Hvis du ikke har så lyst til å bruke mye penger, og ikke har noe imot standardisering kan du vurdere dette. I disse tilfellene anbefaler vi deg at du alltid leser anmeldelser av de enkelte produktene før du bestemmer deg, spesielt dersom du er bekymret for kvaliteten.

Du sparer mye på å velge enklere markisetyper. Manuelle markiser er de aller billigste i klassen, og det er fordi at det koster en del penger å produsere en motor. Det er ofte billigere å gjøre noen ting selv, og for mange er det ikke noe tidkrevende å sveive ut duken for hånd. Vi skal likevel tilføye at motoriserte solskjermingsløsninger blir stadig mer populære. Dette gjør at det kommer nå flere og flere rimelige modeller på markedet med motorer. De holder likevel den samme standarden.

Bare det å velge en tynnere duk kan spare deg for en del penger. Vi anbefaler likevel at du velger en tykkere duk om du har mulighet. Det skyldes at den er mer hardfør, og dermed bedre rustet til å tåle været vi har i Norge. Skal du gå for en tynnere duk, bør du lese deg opp på hva de tåler og være sikker på at du for skjermet den for dårlig vær. Investeringen i en tykkere duk kan ganske enkelt koste deg mindre over tid, dersom den tynnere duken skulle bli ødelagt av dårlig vær. Når du skal kjøpe terrassemarkise er det viktig å se på det som en langtidsinvestering.

Det lønner seg også å se etter gode tilbud. Hvis du er tidlig ute med å lete etter solskjerming, og gjerne utenfor sesongen, kan du spare penger på gode tilbud.

Lønner det seg med terrassemarkise?

Hva som er lønnsomt eller ikke, er det veldig opptil den enkelte å avgjøre. Det kan virke mye å legge penger i noe som kan virke så enkelt som solskjerming, men det finnes mange gode grunner til hvorfor terrassemarkiser er nyttige.

Ved å investere i en terrassemarkise kan det være at du tilbringer enda mer tid ute på terrassen din. Terrassen din vil bli mer behagelig å sitte på om sommeren, og du slipper å ha solen kokende over deg. Den skaper lune skyggeområder, som gjør at du kan tilbringe hele dagen ute.

I tillegg vil ikke terrassemarkisen bare verne om utearealet ditt. Dersom du har store vinduer som vender mot terrassen, vil terrassemarkisen også fungere som solskjerming for disse vinduene. Du får rett og slett dobbel nytte av markisene. Terrassemarkisen skjermer nettopp vinduene for sol uten å ødelegge for utsikten din. Du kommer heller ikke å føle at rommet blir noe mindre, fordi det ikke skapes noe mørke. I en del tilfeller vil også terrassemarkiser begrense andres innsyn.

Terrassemarkiser er svært lette å vedlikeholde, noe som gjør dem til et perfekt valg for de aller fleste. Alt som trengs, er litt vann for å fjerne eventuell skitt og støv som samler seg på duken. En terrassemarkise vil med andre ord ikke kreve så mye ekstraarbeid når det kommer til vedlikehold.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Oppsummering

Terrassemarkiser er en type solskjerming som er beregnet på terrasser og lignende uteområder. De kan koste alt fra 2000 til 100 000 kroner, Terrassemarkiser kan komme med en rekke tilleggsfunksjoner, men den kan også være helt enkel. Som regel er det alle tilleggsfunksjonene som jager prisen oppover.

Det er mange fordeler med terrassemarkiser, men den viktigste er at den skjermer for solen slik at uteplassen din blir lun og behagelig gjennom hele sommeren. De skjermer også for vinduene som peker ut mot terrassen.