bilde

Innvendig solskjerming: En komplett guide

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Innvendig solskjerming er et “must” for å skape et behagelig inneklima — men hvilken type bør du velge? Hva passer best til boligen din? Ikke minst, hva koster solskjerming inne? Her finner du masse inspirasjon og tips til innendørs solskjerming, slik at det blir litt enklere å velge.

Forskjellige typer innvendig solskjerming

Det finnes flere typer innvendig solskjerming, og det er fordeler og ulemper med hver av dem. Vi anbefaler at du undersøker hvilke alternativer du har og hva som passer best til vinduene dine. Den beste solskjermingen er nemlig den som passer best for dine behov.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Innvendige persienner

Innvendige persienner gir deg stor fleksibilitet når det gjelder lysinnslipp og innsyn. Du kan heve og senke dem, samt justere avstanden mellom lamellene. Persienner fås i mange forskjellige prisklasser, avhengig av størrelse, kvalitet og funksjonalitet. Du kan velge mellom persienner i aluminium og tre.

I tillegg fås innvendige persienner i ulike farger, slik at du kan finne en variant som matcher interiøret i boligen. De kan brukes i alle rom, men du bør velge tykkelse og størrelse på lamellene i henhold til bruksformål. For eksempel, tykke lameller passer bra på soverommet, badet eller andre rom hvor du vil forhindre innsyn.

Rullegardiner

Rullegardiner fås med tekstiler i ulik tykkelse. Lystette rullegardiner passer bra til soverommet, mens transparente rullegardiner kan brukes i stuen. Transparente rullegardiner kan forhindre innsyn, samtidig som du får et behagelig lys i rommet. Du kan velge mellom et stort utvalg av tekstiler med forskjellige mønstre, farge og struktur.

Det er mulig å kjøpe både trådløse varianter og varianter med snorer. Dersom rullegardinen skal brukes på barnerom, så anbefaler vi å bruke en trådløs variant. Trådløs solskjerming er generelt sett et tryggere valg for barnefamilier og dem med kjæledyr. Ellers kan de små vikle seg inn i snorene og komme til skade.

Plisségardiner

Plisségardiner er stilfulle og enkle å håndtere. Plisségardinene fås i mange mønstre og tekstiler, slik at du kan velge det som passer best til rommet. Du kan også velge mellom forskjellige måter å feste dem. Noen dras ovenfra og ned. Andre festes på sidene av vinduet, slik at du kan velge fritt hvor i vinduet plisségardinen skal være. Disse kalles for Up&Down plisségardiner.

Plisségardiner kan brukes i skråstilte vinduer og spesialvinduer, noe som gjør at de aller fleste kan bruke denne typen innvendig solskjerming. De krever dessuten lite vedlikehold. Det holder som regel å tørke støv med en klut eller fjærkost. Flekker kan du fjerne med å bruke en myk klut med mildt såpevann.

Lamellgardiner

Lamellgardiner er den rette solskjermingen for deg som har store vinduer. Designet er både stilfullt, elegant og estetisk. Du kan velge mellom forskjellige farger, slik at lamellene matcher det øvrige interiøret. I tillegg har du et stort utvalg av tekstiler med forskjellige egenskaper, for eksempel lyd- og varmeabsorberende tekstiler.

Enda en fordel med lamellvinduer er at de passer til spesialvinduer, for eksempel buede eller skråstilte vinduer. Disse må som regel bestilles på mål. Du kan trekke lamellene til side eller justere avstanden og vinkelen på lamellene. Dermed har du gode muligheter for å justere både lysinnslipp og forhindre innsyn ved behov.

Hvilken innvendig solskjerming passer for meg?

Når du kjøper innvendig solskjerming, så er det viktig å ta hensyn til både stil og funksjon. Det hjelper lite å kjøpe et stilfult solskjermingsprodukt som ikke fungerer optimalt. Heldigvis finnes det en rekke innvendige solskjerminger som er like stilfulle som de er effektive. Det gjelder bare å finne den rette varianten for deg.

Dette bør du tenke på for å velge riktig solskjerming inne:

  • Pris – Hvor mye er du villig til å investere?
  • Rom – Hvilket rom skal solskjermingen brukes i?
  • Design – Matcher solskjermingen interiøret i boligen?
  • Fargevalg – Finnes det flere farger som passer deg?
  • Brukervennlighet – Er solskjermingen enkel å betjene?
  • Vindusstørrelse – Passer solskjermingen til vinduet?
  • Funksjon – Vil du ha lystett solskjerming?
  • Materialer – Vil du ha tekstiler, tre eller aluminium?

For eksempel, persienner i aluminium passer bra på baderom da disse tåler fuktighet bedre. På soverommet er det best å velge lystette rullegardiner, særlig om du liker å ha det helt mørkt på lange, lyse sommernetter. Transparente rullegardiner og plisségardiner kan derimot være et supert valg i stuen.

De fleste typer innendørs solskjerming kan tilpasses det rommet du vil montere dem i, dersom du velger de rette materialene. Det kan være verdt å bruke litt tid på å vurdere hvilken type solskjerming som passer best for deg. Du kan dessuten kombinere dem for å få en tilpasset løsning.

Pris på forskjellige typer solskjerming

Ferdige produkter fra den lokale møbelforhandleren kan ofte være det billigste alternativet. I så fall får du de fleste typer solskjerming til noen få hundrelapper, enten du vil ha persienner, lamellgardiner, rullegardiner eller plisségardiner. Det koster ofte litt ekstra om du vil bestille på mål, samt om du ønsker spesielle funksjoner som motor og fjernkontroll.

Innvendig solskjerming med sensorer vil også koste mer enn “vanlige” varianter. For eksempel, du kan kjøpe solsensor som automatisk regulerer solskjermingen din. Avhengig av tekstiler, funksjoner og kvalitet, så kan innendørs solskjerming koste ca. 1500 kr til over 5000 kr. Det er altså snakk om store prisvariasjoner, men husk at du alltid kan finne gode tilbud ved å gjøre litt research. 

I tillegg bør du tenke nøye over hvilke funksjoner du ønsker å prioritere. Det lønner seg å undersøke markedet grundig før du tar et valg.

Innvendig vs. utvendig solskjerming

Innvendig solskjerming kan være like effektiv som utvendig solskjerming, men med ett unntak: oppvarming av bolig. Selv om du kan kjøper innvendig solskjerming med varmeabsorberende materialer, så har varmen allerede sluppet inn i boligen. Utvendig solskjerming kan blokkere varmen før den slipper inn i huset.

Du må selv vurdere hvor viktig dette er for deg, basert på lokale solforhold, størrelsen på vinduene dine og personlige preferanser. Den mest effektive solskjermingen for å blokkere varme er utvendige persienner. De kan absorbere nesten 90 % av oppvarmingen, noe som kommer godt med på varme sommerdager. Nestemann på listen er utvendige rullegardiner (screens).

Det bør sies at du kan kombinere både innvendig og utvendig solskjerming. For eksempel, du kan bruke utvendig solskjerming på store vinduer for å forhindre oppvarming og innendørs solskjerming på mindre vinduer som ikke er like utsatt. En god forhandler kan hjelpe deg med å velge den beste kombinasjonen for nettopp din bolig.

Fordeler og ulemper med motorisert solskjerming inne

Motorisert innvendig solskjerming er et brukervennlig og stilig alternativ som gir deg god kontroll over lysinnslipp i boligen din. Du styrer solskjermingen ved hjelp av en bryter, talestyring, fjernkontroll eller en praktisk app på mobilen. Det finnes også varianter med automatiske funksjoner, for eksempel rullegardiner som hever og senker seg på forhåndsinnstilte tidspunkter.

Smart solskjerming inne med Bluetooth blir stadig mer populært. Du kan styre smart innvendig solskjerming fra hvor som helst i verden, samt koble den til eksisterende smarthusutstyr i boligen. Det finnes mange valgmuligheter til deg som vil ha smart innvendig solskjerming, for eksempel plisségardiner eller lystett rullegardin.

Motorisert solskjerming kan også være et praktisk valg for deg som har begrenset bevegelighet. Du slipper for eksempel å strekke armene over hodet for å justere persiennen eller trekke ned rullegardinen. Ulempen er at motorisert solskjerming ofte er dyrere enn manuelle varianter. Kun motoren kan koste over 6000 kr.

Skreddersydd innvendig solskjerming på mål

Uansett hvilken type solskjerming du vil ha inne, så kan du bestille den skreddersydd på mål. Plisségardiner, lamellgardiner, rullegardiner, persienner — alle varianter kan tilpasses målene på vinduene dine. Fordelen med skreddersydd innvendig solskjerming er at den passer perfekt, og du får den akkurat som du vil ha den.

Noen ganger kan det være helt nødvendig å ta mål, for eksempel om du har spesialvinduer, skråvinduer eller trekantvinduer. Stadig flere nye boliger bygges med spesielle vinduer. Disse ser flotte ut, men det er ikke like enkelt å finne ferdig solskjerming hos den lokale møbelhandelen. Da er det enklere å bestille solskjerming som skreddersydd til nettopp dine vinduer.

Du kan enten ta mål selv som du oppgir ved bestilling eller invitere solskjermingsforhandleren hjem på befaring. I så fall kan leverandøren ta mål av vinduene for deg, slik at du er helt sikker på at målene blir riktig. Feil mål kan føre til at solskjermingen ikke passer, så det er viktig å gjøre jobben skikkelig.

Dersom du skal ta mål til innvendig solskjerming selv, så er det viktig å dobbeltsjekke målene – enten du skal ha persienner, lamellgardiner eller plisségardiner. I tillegg bør du ta mål flere steder langs høyden og bredden. Dersom vinduet er kortere på midten enn langs kantene, så må du ta hensyn til den korteste lengden for at solskjermingen skal passe.

Få hjelp med montering av solskjerming inne

De fleste typer solskjerming er enkle å montere, enten du har kjøpt rullegardiner eller persienner. Du bør imidlertid undersøke hvordan du gjør det og sørge for at du har alt nødvendig utstyr klart før du setter i gang. Mange forhandlere er behjelpelige med montering, hvis du ikke vil gjøre det selv. I så fall bør du be om pakkepris på både produktet og arbeidet.

Nøyaktig hvordan du monterer solskjerming inne, avhenger naturlig nok av produktet. For eksempel, du monterer en plisségardin ved å merke av hvor du skal feste den. Deretter skrur du fast festene til plisségardinen. En typisk “Up&Down” plisségardin skal festes først i bunn. Deretter skal toppdekselet på plass. Til slutt justerer du lengden på eventuelle snorer og fester håndtakene til plisségardinen.

Dersom du har kjøpt smart solskjerming, må du koble produktet til før du begynner å bruke den. Ofte følger det med en egen app som du må laste ned. Produktveiledningen skal inneholde detaljert informasjon om hvordan du gjør det. Dersom du får hjelp av forhandleren til montering, så be dem gjerne om å koble til utstyret for deg før de drar.

Vedlikehold av solskjerming

Når du har montert solskjerming inne, så må du huske å vedlikeholde den. Regelmessig vedlikehold sørger for at produktet ser bra ut over tid, og det kan redusere risikoen for at noe går i stykker. Plisségardiner, lamellgardiner og rullegardiner trenger som regel bare lett støvtørking ved jevne mellomrom. Flekker fjernes ved behov. 

Persienner bør vaskes med en myk klut og mildt såpevann for å ikke skade materialene. Persienner krever litt mer stell enn andre typer solskjerming, ettersom støv kan legge seg på lamellene. Du kan riktignok gi plisségardiner, rullegardiner og lamellgardiner en grundigere vask ved behov, for eksempel ved å bløtlegge tekstilene i badekaret noen minutter.

Tekstilene bør tørkes grundig før du eventuelt ruller sammen solskjermingen. Ellers kan tekstilene bli skadet av fukten. Du bør uansett sjekke produktets veiledninger for å se hvordan du skal vaske det. Da unngår du å gjøre feil som kan skade produktet eller materialene. Husk også å bytte batteri i fjernkontrollen til solskjermingen, dersom du kjøper et motorisert produkt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Tilbud på innvendig solskjerming

Vi anbefaler å sammenligne priser og produkter nøye før du bestiller solskjerming inne. Ta kontakt med flere forhandlere og be om tilbud, slik at du sikrer deg den beste prisen. Husk å spørre om garantier og serviceavtaler for produktet, særlig om du kjøper smart solskjerming med motor. Det kan også være lurt å ta en titt på omtaler fra tidligere kunder.

Du kan spare både tid og penger ved å gjøre grundig research på forhånd. Det er viktig å huske at innvendig solskjerming ikke bare skal se fint ut, men også fungere godt. Det er derfor en god ide å sette av nok tid til planlegging og kanskje kombinere forskjellige typer solskjerming på de ulike vinduene.

En dyktig forhandler kan hjelpe deg med å velge den beste kombinasjonen av solskjerming inne, basert på lysinnslipp, utforming og funksjon.

Få svar på vanlige spørsmål om innvendig solskjerming

Meldingsboble
Hvordan fester man plisségardiner?

Plisségardiner festes vanligvis på vinduskarmen, veggen eller i taket med spesielle fester. Festene er ofte inkludert i kjøpet, men noen ganger kan man måtte kjøpe dem separat. Det varierer hvor mange fester du trenger til plisségardinen.

Meldingsboble
Hvordan justerer jeg innvendig solskjerming?

Det avhenger av type solskjerming og hvor den er montert. Generelt sett, så justerer du innvendig solskjerming ved hjelp av en snor eller ved å rulle den opp og ned. Motorisert solskjerming justeres ved hjelp av en bryter eller fjernkontroll.

Meldingsboble
Hvor mye koster innvendig solskjerming?

Prisen på innvendig solskjerming varierer veldig. Det kommer an på type solskjerming, størrelse og om den er motorisert eller ikke. Du kan finne enkle plisségardiner til ca 500 kr, mens motoriserte, innvendige persienner kan koste 6000-10 000 kr. Sjekk alltid priser fra forskjellige produsenter før du bestemmer deg.

Meldingsboble
Hvordan velger jeg rett solskjerming?

Du bør velge solskjerming med tanke på ønsket funksjonalitet og stil. Trenger du lystett solskjerming? Vil du forhindre innsyn? Vurder også plasseringen av vinduene, lokale solforhold og hvilke materialer som passer til rommet. En god forhandler vil kunne veilede deg gjennom prosessen og hjelpe deg med å finne den beste solskjermingen for dine behov.

Meldingsboble
Kan solskjerming innendørs beskytte møblene mine?

Ja, solskjerming inne kan beskytte møblene dine. Sollyset kan nemlig få fargene til å falme. I tillegg kan solskjermingen beskytte gulvet mot å bli skadet av solstrålene. Dermed kan du forlenge levetiden på interiøret ditt. Det er altså mange fordeler med å kjøpe innendørs solskjerming – både for deg og møblene dine.