bilde

Elektrisk solskjerming: En komplett guide

Sist oppdatert: 4. august 2024

Søker du opp solskjerming, vil du få mange tusen resultater. Det finnes utrolig mange typer og modeller, men det som kjennetegner dagens moderne solskjerming er at den er elektrisk. Hovedpoenget med elektrisk solskjerming er at det skal være enklere for deg, men hva er egentlig elektrisk solskjerming?

En integrert del av det smarte hjemmet

Elektrisk solskjerming er en integrert del av det nye smarte hjemmet, hvor alt er styrt av elektronikk og internett. Med andre ord handler det om gardiner, rullegardiner, persienner, markiser eller lignende som styres av en motor, slik at du skal slippe manuell håndtering.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Motoren, som styrer solskjermingen, monteres over vinduskarmen, og den vil kunne bevege solskjermen foran det spesifikke vinduet. Mange forbinder kanskje denne type solskjerming med store næringsbygg der store deler av bygningen er dekket av vinduer, men det er også mulig å installere elektrisk solskjerming i private hjem. Slik vi allerede har vært inne på, har dette blitt veldig vanlig – og det har nesten blitt vanskelig å finne solskjerming som ikke har en motor.

I denne artikkelen skal vi forklare deg alt du trenger å vite om elektrisk solskjerming. Vi går gjennom hva du må betale, hvilke muligheter du har og generelt hva du bør tenke på før, under og etter kjøp.

Praktisk med motor

Elektrisk solskjerming er altså solskjerming som drives av en motor. Dette er uten tvil svært praktisk om man har en bolig med mange vinduer eller vinduer der vanlige gardiner ikke egner seg, som takvinduer og skråvinduer. En motor er ekstra nyttig når det kommer til utvendig solskjerming, og til tider også helt nødvendig.

Motoren drives enten av strøm eller batterier. Vi anbefaler at den bruker strøm, for da slipper du å tenke på å måtte skifte ut batterier. Du kan som regel styre den ved hjelp av en fjernkontroll, men det er også mange som styres via en app du kan laste ned til mobilen din. De mest avanserte solskjermingsmodellene kan også aktiveres av stemmen, eller ved  hjelp av lys- og/eller temperatursensorer.

Med app-styring kan du justere når solskjermingen skal gå opp og ned. Du kan for eksempel ha dem nede hele natten, og lå dem slippe inn lys når du skal stå opp. Om sommeren kan du ha dem nede om dagen, men la kveldslyset komme inn mot slutten. Det flotte med elektrisk solskjerming, er at du mye enklere kan justere dem etter dine behov. Solskjerming kan være kjekk å ha året rundt, men det er spesielt godt å ha dem om sommeren.

Om sommeren blir lyset veldig skarpt, og for mange blir det heller ikke skikkelig mørkt om natten. Veldig mange solskjermingsmodeller er designet for å stenge lyset helt ute, mens mange begrenser også innslipp av varme. I tillegg vil solskjerming grense for naboens eller andre mennesker innsyn i boligen din. Er du redd for å miste utsikten, kan du velge solskjerming med transparent duk. Det vil si at ingen kan se inn, men du kan se ut.

Dette må du betale for elektrisk solskjerming

Det er viktig å huske at elektrisk solskjerming er en samlebetegnelse på flere typer solskjerming, og derfor vil prisene variere veldig fra produkt til produkt. De rimeligste modellene innen elektrisk solskjerming ligger på kun noen få tusenlapper, og en batteridrevet motor er gjerne inkludert i prisen. Her finner vi gjerne rullegardiner, som er myntet på innendørs bruk. Den lave prisen inkluderer kun standard modeller, og ønsker man seg noe mer, som for eksempel ekstra funksjoner, måltilpasning, eller andre materialer, vil prisen øke.

Det er lettere å finne minstepriser for noe enn makspriser, da variasjonene og faktorene som spiller inn er så mange og store, men det er ikke uvanlig at man må betale fra 20 000 kr til opp mot 100 000 kr dersom man ønsker elektrisk solskjerming til hele hjemmet.

Det er også store prisforskjeller på innendørs solskjerming og utendørs solskjerming, hvor typisk utendørs er dyrere. ‍Av erfaring kan vi si at innvendig solskjerming koster 1/3 av prisen til utendørs solskjerming. Dette har ingenting med kvalitet å gjøre eller plassering, men heller størrelse, materialer og elektrisk tilbehør. Utvendig solskjerming skal tåle mer belastning fra værforholdene enn hva innendørs solskjerming skal. Når man vurderer om man ønsker innvendig eller utvendig solskjerming, må man først og fremst tenke hva som lønner seg på lang sikt. Behovene er forskjellige, og det samme er ønskene.

Generelt er det slik at materialer av høy kvalitet koster mye mer enn de av lav kvalitet. Det er viktig å ta i betraktning at materialer av god kvalitet vil vare mye lenger, og dermed også over tid være det billigste alternativet. Kjøper du kvantitet, vil du ofte måtte bytte det ut, og det tjener du ikke på. Derfor er det veldig lurt å takke ja til gratis befaring, slik at du kan finne en egnet løsning sammen med en profesjonell.

Elementer som kan inkluderes i prisen

Når du skal kjøpe elektrisk solskjerming, er det tre elementer du betaler for. Disse er motor, materialer og montering. Solskjermingen pleier selvfølgelig å bestå av en motor og en skjerm per vindu, og prisen vil som regel oppgis per enhet. Bestiller du flere enheter på samme gang, kan du godt forvente å få et avslag i prisen.

  • Motoren kan enten være batteridrevet eller drevet av strøm. Det er først og fremst innendørs solskjerming som drives av en motor med batterier, og disse modellene er gjerne billigere enn de som skal kobles til strøm. Sammen med motoren kommer også en fjernkontroll eller en bryter.
  • Når det kommer til materiale, er det veldig mye å velge mellom, og det er selvfølgelig en del hensyn som skal tas. Det er viktig at materialet fungerer i hverdagen, særlig med tanke på lystetthet og vedlikehold. Skal du ha verdi for pengene dine, er det lurt å ta med i betraktningen hvor lang levetid materialet har. Må du med stor sannsynlighet skifte det ut etter kort tid, er det utvilsomt mer lønnsomt å velge et dyrere alternativ som varer lengre.
  • Ikke alle solskjermingsmodeller må monteres av profesjonelle, men i en del tilfeller kan det hende at montering er inkludert i totalsummen. Du kan montere mange av de enkle modeller selv, men med noen unntak. Skal du koble produktene til strøm, er det nødvendig at du hyrer en elektriker til å gjøre jobben. Noen ganger kan du også få bedre tilbud av uavhengige elektrikere. Dersom du ønsker å ordne med monteringen selv, bør du undersøke om det vil få noen konsekvenser for garantien eller andre vedlikeholdsavtaler leverandøren tilbyr. Det er veldig risikabelt å ikke overholde garantien når det kommer til elektrisk solskjerming.

Hvorfor bør du velge elektrisk solskjerming?

Nå som vi har gått gjennom hva elektrisk solskjerming er og hvor mye det koster, handler det neste spørsmålet om hvorfor du bør velge elektrisk solskjerming. Det er ikke alle som liker å måtte bruke mye penger på solskjermingsprodukter, og derfor er det viktig å vite hva det vil gi deg i det lange løp.

Det finnes også mange enklere alternativer på markedet, som heller ikke krever mye arbeid med montering, og det kan være fristende å velge det enkle. Elektrisk solskjerming er likevel enklere enn mange tror. Etter at monteringen er gjort, er det ikke så mye mer du trenger å gjøre.

Fordeler med elektrisk solskjerming er altså:

  • Kontroll av temperaturen i boligen din: Elektrisk solskjerming gjør det enklere for deg å kontrollere innetemperaturen. Fjernstyring av solskjermingen gjør at du kan justere hvor mye lys og varme som slippes inn i rommet, selv når du ikke er hjemme.
  • Begrenser innsynet fra andre: Med elektrisk solskjerming kan du enkelt begrense hvor mye innsyn andre skal ha til boligen din. Samtidig har teknologien kommet så langt at begrenset innsyn ikke begrenser ditt utsyn. Det blir en vinn-vinn-situasjon.
  • Fjernstyring: Selve poenget bak elektrisk solskjerming er at du skal slippe å justere den selv. Dette er spesielt en fordel for utendørs solskjerming, da de ofte kan være tunge, vanskelige og/eller umulige å komme til. Når det kommer til innendørs solskjerming, er det bare ren luksus å slippe inn lys uten å måtte stå opp fra sengen, eller regulere lysinnslippet når du ikke er hjemme. Dette gjør det også enklere å ha solskjerming på vinduer som sitter høyt, som for eksempel takvinduer.
  • God beskyttelse mot sollys: Sist, men ikke minst, er hovedpoenget med solskjerming at du får beskyttelse mot solens sterke lys. På soverommet vil de fleste ha helt lystette rullegardiner, men kanskje ønsker du noe lettere på kjøkkenet. Uansett er det deilig å slippe å bli blendet, og når det gjelder uteområder vil solskjerming skape lune skyggesider.

For at du skal ta et så godt og informert valg som overhodet mulig, er det også viktig at du har i bakhodet hva som er ulempen med elektrisk solskjerming:

  • Permanent løsning: det er en ganske omfattende prosess å installere elektrisk solskjerming i boligen din, og derfor er denne type solskjerming som oftest en permanent løsning. Det er ikke bare, bare å bytte den ut om du går lei og du får heller ikke tatt det med deg om du skal flytte.
  • Kostbar investering: Uansett om du kjøper elektrisk solskjerming til ett rom eller til hele boligen din, er det helt klart mye mer kostbart enn bare vanlige gardiner. Det er derfor lurt at du tenker gjennom hva du trenger og hvorfor, slik at du tar et riktig valg.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Feilsøking

Mange moderne elektriske solskjermingssystemer er app styrt. Som følge av dette hender det vi får henvendelser om at systemet ikke fungerer. I dette tilfellet opplever vi at det ofte er relativt enkle årsaker til at systemet ikke fungerer. Det første problemet er knyttet til wifi. Her er enten wifisystemet ikke bra nok, at det rett og slett er for dårlig dekning. Ellers er rett og slett ikke solskjermingsystemet koblet til internett. I noen tilfeller opplever vi også at for eksempel en VPN tilkobling på mobiltelefonen kan forstyrre signalet til solskjermingen. En annen enkel feil er også at solskjermingssystemet ikke er koblet til strømmen.

Andre mer kompliserte feil er at det er noe feil med selve solskjermingssystemet. Slike feil er litt mer kompliserte å fikse, og da må man som oftest tilkalle en montør eller lignende. Det anbefales i alle fall å først sjekke alle enkle feil, før man ser til mer kompliserte løsninger.

Noen gode råd helt til slutt

Før du skaffer deg elektrisk solskjerming bør du tenke over om det er noe du virkelig har bruk for. Har du også behov for fjernstyring eller kan du håndtere den manuelt? Hvis du er usikker, lønner det seg å få noen på befaring hos deg eller kanskje du kan starte i det små for å se om du liker elektrisk solskjerming eller ikke.

Det andre rådet handler om design. Elektrisk solskjerming trenger ikke å være tamt og kjedelig. En del solskjermingsmodeller kommer med ulike farger, og du kan også velge mellom forskjellige stoffer. Selv om stil er viktig, må du først og fremst tenke funksjonelt. Det viktigste er at solskjermingen fungerer best mulig.

Det tredje rådet handler om vedlikehold. For det er slik at elektrisk solskjerming vil trenge noe vedlikehold, selv om det ikke er snakk om enorme mengder med jobb. Du bør også undersøke om leverandøren du handlet fra tilbyr vedlikehold på motoren. Det er også en del ting du bør tenke på ifølge materialet til duken, og det er:

  • Hvordan vil passformen holde seg?
  • Vil materialet falme hvis det blir utsatt for mye sollys?
  • Er materialet antistatisk, slik at det ikke tiltrekker seg støv?
  • Er materialet egnet for våtrom hvis det installeres på baderom?
  • Er overflaten tilpasset vasking og rengjøring?