bilde

Utvendig solskjerming: En komplett guide

Sist oppdatert: 29. mars 2023

Det er godt å få utvendig solskjerming på plass før lange, varme sommerdager melder sin ankomst. Solskjerming ute forhindrer varmeinnslipp, kan skjerme for innsyn og gir et behagelig lys inne.

Høres det bra ut? Da bør du lese videre for å få vår komplette guide til utendørs solskjerming.

Dette må du tenke på før du kjøper utvendig solskjerming

Vi anbefaler at du kartlegger dine ønsker og behov før du kjøper utvendig solskjerming, slik at du velger riktig løsning for deg. For eksempel, vil du både ha solskjerming til boligen og ha skygge på terrassen samtidig? Hvor viktig er det å skjerme for innsyn? Hvor stor frihet vil du ha til å regulere varme- og lysinnslipp?

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

I tillegg bør du tenke over følgende før du kjøper utendørs solskjerming:

  • Hvor store er vinduene?
  • Hvilke rom skal skjermes?
  • Hvilken type utearealer vil du beskytte?
  • Hvilket budsjett har du?
  • Vil du ha manuell eller motorisert solskjerming ute?
  • Typiske værforhold

Ha svarene dine klar når du leser neste avsnitt om forskjellige typer utvendig solskjerming. Det er viktig å gjøre litt research og sette deg godt inn i hvilke alternativer du har. Hvis du likevel føler deg usikker, så anbefaler vi å kontakte forskjellige forhandlere og høre hvilke løsninger de foreslår. Flere leverandører tilbyr gratis befaring for å vurdere hva som passer best til boligen din.

Forskjellige typer utvendig solskjerming

Det finnes mange forskjellige typer utvendig solskjerming som passer for ulike behov. Når vi snakker om utendørs solskjerming, så dreier det enten seg om solskjerming til vinduene eller solskjerming til uteområdet. Du kan også kjøpe produkter som både gir solskjerming inne og på terrassen. Vi tar en nærmere titt på alle alternativer.

Vindusmarkiser – et klassisk valg

Vindusmarkiser er et klassisk valg som gir effektiv solskjerming inne. Det finnes et bredt utvalg av ulike varianter fra mange anerkjente produsenter. Du kan kjøpe alt fra fargesterke varianter til stilfulle modeller i diskré nyanser. Det viktigste er at markiseduken matcher fasaden på boligen din, slik at uteområdet får seg et løft.

Fordeler med vindusmarkise:

  • Billig solskjerming ute
  • Lett å montere og vedlikeholde
  • Fås med vannavstøtende duk
  • Skjermer for innsyn og sol
  • Kan oppgraderes med motor og sensorer

Ulemper med vindusmarkise:

  • Ikke like effektiv mot varmeinnslipp
  • Redusert mulighet til å tilpasse innsyn og lysinnslipp
  • Mer synlig enn andre typer utendørs solskjerming
  • Utsatt for regn og vind

Vindusmarkiser fås også i mange forskjellige størrelser, slik at du enkelt kan finne noen som passer til størrelsen på vinduet ditt. Det er også mulig å bestille vindusmarkiser på mål, dersom standardstørrelser ikke passer. Du kan få en liten og standard terrassemarkise for ca. 1000 kr og opp, mens motoriserte markiser koster ca. 7000 kr og opp.

Noen ganger får du oppgitt pakkepris på vindusmarkiser med alt du trenger av utstyr og deler. Andre ganger må du kjøper markisemotor, brytere og fjernkontroller separat (dersom du vil ha elektrisk vindusmarkise). Det er derfor viktig å sjekke nøyaktig hva tilbudet inneholder når du skal sammenligne priser på vindusmarkiser.

Moderne utvendig screens – stilfullt og praktisk

Utvendig screens er et godt valg for deg som vil ha moderne og stilfull solskjerming ute. Screens er en slags rullegardin med perforert duk som sitter tett på vinduene. I dag er det vanlig med såkalte “zip screens”. Det vil si at duken blir festes langs sidene av vinduene. Vanlige screens har bare en slags vekt i bunnen for å holde duken på plass. Prisen på screens og zip screens varierer mellom ca. 5000 kr til 20 000 kr, avhengig av størrelse.

Fordeler med utvendig screens:

  • Diskré da de sitter tett på vinduet
  • Gir et behagelig lys inne
  • Reduserer innsyn, uten at det går på bekostning av utsyn
  • Fås med motor, sensorer og automatiske innstillinger

Ulemper med utvendig screens:

  • Man kan se inn i boligen når det er mørkt ute
  • Koster ofte mer enn vindusmarkiser

Zip screens gir deg større frihet til å regulere hvor i vinduet duken skal befinne seg, samt gjør solskjermingen godt rustet mot vind. Dersom du bor i et område som er svært utsatt for vind, så anbefaler vi å kjøpe zip screens. Zip screens er mer robust enn både vindusmarkiser eller “vanlige” screens med tanke på sterk vind.

Det er viktig å nevne at utvendig screens ikke gir total beskyttelse mot innsyn om kvelden. Ettersom duken er perforert, kan man se omrisset av menneskene inne når det er mørkt ute. Det finnes riktignok duker med ulik tykkelse. Dersom du bor tett på naboen og vil forhindre innsyn om kvelden, så kan utvendige persienner være et bedre valg.

Utvendige persienner – best mot varmeinnslipp

Utvendige persienner er den beste løsningen for å forhindre varmeinnslipp i boligen. Screens er også ganske effektivt, men ikke like mye som persienner. Det er likevel ikke sikkert at du trenger persienner for å holde varmen ute — du må rett og slett vurdere solforholdene der du bor og størrelsen på vinduene dine.

Fordeler med persienner ute:

  • Gir god beskyttelse mot varmeinnslipp
  • Har et elegant design
  • Lamellene kan justeres for å regulere innsyn og lys
  • Fås i ulike farger
  • Kan oppgraderes med sensorer, motor og fjernkontroll
  • Kan brukes i skråvinduer og spesialvinduer

Ulemper med utvendige persienner

  • Kan koste mer enn vindusmarkiser
  • Mer krevende å vedlikeholde enn screens pga. lamellene
  • Redusert utsyn, sammenlignet med screens

Dersom du har spesialvinduer, har du også mindre valgmuligheter når det kommer til solskjerming ute. Utvendige persienner kan imidlertid brukes i de aller fleste vinduer, inkludert trekantvinduer. Du må i så fall bestille skreddersydde, utendørs persienner på mål for å være sikker på at det passer til vinduene dine.

En av de største fordelene med utvendige persienner vs. andre typer utvendig solskjerming er at du har mange justeringsmuligheter. Ikke bare kan du heise persiennen opp og ned, men du kan også justere vinkelen på lamellene. Det gir deg god kontroll over lysinnslipp, varmeinnslipp og innsyn. Du mister imidlertid utsyn når lamellene er helt stengt.

Solskjerming til terrasse og hage

Hittil har vi fokusert på utendørs solskjerming til vinduene, men det er også viktig å nevne solskjerming til terrasse, balkong og hage. Dersom du kjøper terrassemarkise, så får du solskjerming både til uteområdet og boligen din på én gang. Denne typen markise rulles utover, slik at du kan sitte under den.

Fordeler med terrassemarkise:

  • Kan brukes til både solskjerming og for å få et ekstra “uterom”
  • Enkel å montere
  • Lang levetid
  • Fås med sensorer, motorer og automatiske funksjoner
  • Stort utvalg av farger og design

Ulemper med terrassemarkise:

  • Mer utsatt for vær og vind enn f.eks. en pergola
  • Ikke like effektiv mot varmeinnslipp som screens og persienner

Det finnes både store terrassemarkiser til deg og små balkongmarkiser, alt etter størrelsen på uteområdet ditt. Det er mange forskjellige modeller å velge blant, samt en rekke farger og mønstre. Markisedukene er vannavstøtende, slik at du kan sitte under dem i sommerregnet. Bare pass på duken får tørke godt før du ruller den inn.

Prisen varierer avhengig av størrelse og materialer, men de starter vanligvis på rundt 10 000 kr og kan strekke seg til godt over 20 000 kr. Det finnes imidlertid små modeller i standard størrelser med sveiv som koster ca. 5000 kr. Motoriserte terrassemarkiser med sensorer koster som regel minst 10 000 kr.

Alternativer til terrassemarkiser

Dersom du ikke trenger utvendig solskjerming til boligen din, så finnes det andre typer solskjerming til kun uteområdet. Solseil, parasoller og pergola er de mest populære alternativene. En pergola kan koste alt fra 10 000 kr til over 100 000 kr og krever en del plass. Solseil og parasoller fås fra noen hundrelapper og opp, men de er ikke like robuste som en pergola.

Det er viktig å tenke over formålet med solskjermingen til hagen for å vurdere hva som passer best for deg. En pergola blir som et ekstra uterom med permanent konstruksjon. Den er svært stødig, og den kan brukes i all slags vær om du  bygger et tett tak eller bruker en vanntett duk som tak.

Solseil og parasoll er derimot et bedre valg til deg som har balkong eller en liten terrasse. Du kan flytte rundt på dem ved behov, og de gir god solskjerming på varme, solrike sommerdager. De er enkle å sette opp og krever liten innsats fra din side. Prisen varierer i henhold til størrelse og kvaliteten på duken.

Vedlikehold av utendørs solskjerming

Det er viktig å undersøke vedlikehold før du bestemmer deg for hva du skal bruke til solskjerming ute. Uansett hvilken løsning du velger, så anbefaler vi å rengjøre og vedlikeholde dem 1-2 ganger i året. Ikke bare holder solskjermingsproduktet seg fint, men du kan forlenge levetiden på denne måten også.

Du bør smøre bevegelige deler og fjerne smuss, støv og pollen. Markiseduker kan spyles med vann før du vasker dem med mildt såpevann og klut. Skyll deretter såpen godt av før du lar duken tørke. Screens vaskes på samme måte, bare at du tørker over med et håndkle når du er ferdig. Utvendige persienner vaskes med lamellene nede, slik at du nærmest får en hel flate.

Persienner kan være mer krevende å vedlikeholde, ettersom det kan legge seg smuss på lamellene. Utover det, så er fremgangsmåten den samme. Avslutt vedlikeholdet med å sjekke alle bevegelige deler, sørg for at festene er stramme og se etter løse deler. Ikke bruk høytrykksspyler, ellers kan du skade solskjermingen.

Få gode tilbud på utvendig solskjerming

Når du har bestemt deg for hvilken type utvendig solskjerming du vil ha, så er neste steg å sammenligne priser og tilbud. Vi anbefaler å sammenligne minst tre forskjellige tilbud for å få et godt sammenligningsgrunnlag. Prisvariasjonene er store, og det kan være mye penger å spare ved  å gjøre grundig research.

Den enkleste måten å sammenligne priser på utendørs solskjerming er å bruke en anbudstjeneste for å innhente tilbud. I så fall lar du leverandørene konkurrere om å få deg som kunde. I tillegg til pris, bør du fokusere på hva slags produkter og tjenester de tilbyr deg. For eksempel, du kan få pakketilbud med både solskjerming og montering.

Det viktigste er at du får en effektiv løsning og produkter av høy kvalitet. En dyktig solskjermingsforhandler kan gi deg gode råd og tips. Undersøk også om de tilbyr vedlikehold og service, særlig om du skal kjøpe elektrisk solskjerming. Spør om hvilke garantier og forsikringer de tilbyr, slik at du er godt beskyttet om noe går galt med solskjermingsproduktet.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hvordan montere solskjerming ute

Det neste du må ta stilling til er montering. Vil du montere solskjermingen ute selv eller vil du ha hjelp av en profesjonell? Dersom du vil overlate montering til andre, anbefaler vi å få en pakkepris hos leverandøren. Hvis noe går galt, risikerer du at montøren skylder på leverandøren og leverandøren skylder på montøren. De fleste garantier gjelder nemlig ikke ved feilmontering.

Hvorvidt du kan montere utvendig solskjerming selv, avhenger av både produktet og kunnskapen din. For eksempel, standard vindusmarkiser til små vinduer kan være enkle å montere selv. Det kan derimot være mer utfordrende å montere en motorisert persienne over et stort stuevindu. Vi anbefaler ofte å få hjelp av en solskjermingsmontør om du føler deg usikker.

Mange forhandlere tilbyr komplette løsninger hvor de kommer på befaring, tar mål av vinduene dine, hjelper deg med å velge solskjermingsprodukt og monterer solskjermingen for deg. Noen kommer i tillegg på service etter en stund. Slike pakkeløsninger kan være gunstige for deg som har spesialvinduer, store vinduer, trenger utendørs solskjerming på mål eller rett og slett bare ønsker å overlate jobben til fagfolk.

Få svar på vanlige spørsmål om utvendig solskjerming

Meldingsboble
Hvor mye koster utvendig solskjerming?

Prisene på utvendig solskjerming varierer veldig. Kostnaden avhenger blant annet av hvilket solskjermingsprodukt du velger, størrelse, egenskaper og om du vil ha motor eller ikke. Generelt sett, så er markiser blant de rimeligste produktene. Du kan likevel få gode tilbud på både utvendige persienner og utvendige screens ved å sammenligne priser nøye.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg vedlikeholde utvendig solskjerming?

Det anbefales å rengjøre og se over utendørs solskjerming både før og etter sommersesongen. Du kan forlenge levetiden på produktet ved å fjerne gammelt smuss og sørge for at alle bevegelige deler fungerer som de skal. Det bør imidlertid sies at leverandørene kan ha forskjellige anbefalinger til hvordan du skal vaske og vedlikeholde produktet. Undersøk produktveiledningen før du gjør noe.

Meldingsboble
Kan jeg montere solskjerming ute selv?

Det kommer helt an på produktet og hva slags montering som er nødvendig. Standard vindusmarkiser og utvendige persienner kan de fleste montere selv. Vi anbefaler å få hjelp av en profesjonell hvis du er i tvil. Feilmontering kan nemlig skape masse problemer på sikt.

Meldingsboble
Hva er fordelene med motorisert utendørs solskjerming?

Motorisert utendørs solskjerming har mange fordeler, blant annet at solskjermingsproduktet er enkelt og komfortabelt å bruke. Du styrer den ved hjelp av bryter eller fjernkontroll. Noen varianter kan kobles til Bluetooth, slik at du kan styre solskjermingen via mobilen. I så fall kan du også koble den sammen med annet smarthusutstyr i boligen.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg kjøpe solskjerming ute fremfor inne?

Utendørs solskjerming er mer effektiv for å forhindre varmeinnslipp i boligen. Selv om du kan kjøpe innendørs solskjerming med varmeabsorberende materialer, så har varmen allerede sluppet inn i boligen. Utvendige screens, zip screens og persienner er spesielt effektive, ettersom disse produktene stopper varmen før den kommer inn i boligen.