Sist oppdatert: 12. mars 2023
De aller fleste trenger en form for solskjerming. Dagens boliger har ofte mange vinduer, og da kreves det mye mer av solskjermingsproduktene. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal velge, spesielt om man har litt mer krevende vinduer, som for eksempel takvinduer.
Takvindu har blitt vanligere å bruke i boliger, i loftsleiligheter og hytter. Slike vinduer slipper ofte inn mye sollys, og dermed er det aktuelt å få skjermet disse vinduene. Siden takvinduer skiller seg litt ut, må man også ha solskjerming som skiller seg litt ut.
Det finnes flere solskjermingsløsninger du kan velge mellom til takvindu, men du må først finne ut av om du ønsker deg utvendig eller innvendig solskjerming. Skal du ha utvendig solskjerming, kan du velge mellom screens eller rulleskodde. Går du får innvendig solskjerming har du alternativer som energigardiner, plissegardiner, persienner, rullegardiner og blendingsgardiner.
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Alternativene er altså mange, og det kan være en like stor fordel som det kan være en ulempe. Vi forklarer deg alt du lurer på og trenger å vite om solskjerming til takvindu.
Visste du at solskjerming faktisk kan være litt morsomt? Vi har funnet noen artige fakta til deg:
Det er vanlig å gå for utvendig solskjerming til takvinduet, og det er mange fordeler med å montere solskjermingen på utsiden. Skal du gå for en slik løsning, har du i hovedsak to alternativer å velge mellom.
Det første alternativet er rulleskodde. Rulleskodder kan på mange måter minne om en rullegardin. Liker du å ha det helt mørkt, er rulleskodde et godt alternativ for deg. Denne solskjermingstypen stenger nemlig alt av lys ute, og kan derfor gjøre et rom bekmørkt. Rulleskodder er enkle å montere og vedlikeholde, og de kommer med en motor som drar skoddene opp og ned.
Det andre alternativet er screens. Dette er et av de mest moderne og populære solskjermingstypene som eksisterer på markedet. Screens er en duk med ramme, og kan monteres tett innpå vinduet. De stenger effektivt ute sollys og varme, og i tillegg tåler de det norske, litt tøffe været. Screens er motoriserte, og de kan styres med en bryter, fjernkontroll eller app.
Ønsker du heller å montere solskjermingen inne, får du fort flere alternativer å velge mellom. Det første alternativet du kan velge er såkalte energigardiner. Energigardiner er en dobbel, lystett plissèduk. Disse stenger effektiv både sollys og varme ute. Energigardinene er også kjekke å ha om vinteren, da den doble duken har et isolerende belegg av aluminium på innsiden som holder godt på varmen om vinteren. Med andre ord blir det svalt om sommeren og varmt om vinteren.
Plissegardiner er også et annet godt valg. De slipper inn lys, men stenger for andres innsyn (ikke at du trenger å bekymre deg for det med et takvindu). Selv om de slipper inn lys, kan de også stenge det helt ute. Fordelen med plissegardiner er at du kan skjerme den delen av vinduet du ønsker, for eksempel helt skjermet eller bare skjermet på midten. Plissegardiner er også et dekorativt alternativ, som leveres i mange farger og mønstre.
Rullegardiner er fremdeles veldig vanlig, og ikke noe dårlig valg for et takvindu. Denne formen for innvendig solskjerming skjermer for direkte sollys, men du kan fremdeles dra nytte av dagslyset. Rullegardiner er altså et godt alternativ for deg som er ekstra glad i å få inn noe sollys. De er også enkle å montere, og kan komme med flere funksjoner som, for eksempel, motor.
Har du takvindu på badet, bør du velge persienner av aluminium. Det skyldes at badet er et våtrom der det blir mye fuktighet, og denne type persienner er laget for å tåle det. Du styrer innslippet av lys ved hjelp av en knapp, og dermed slipper du den irriterende snoren som henger ned. Ellers er vanlige persienner også et alternativ å vurdere til bruk i takvinduer i andre rom. Persienner vil også i en viss grad stenge varmen ute om sommeren.
Nå som du vet hva du har å velge mellom, handler det neste spørsmålet om pris. Selv om du skal velge den solskjermingsmodellen du ønsker deg, vil prisen ofte være avgjørende for valget. Siden det finnes mange modeller som passer til takvindu, vil selvfølgelig prisen variere. Prisen vil også variere innenfor hvert produkt, siden det er store forskjeller fra produsent til produsent, og på kvaliteten.
Innvendig solskjerming er vanligvis det billigste alternativet og utvilsomt det enkleste når det kommer til solskjerming for takvindu. Prisen blir lavere blant annet fordi det er mindre komplisert å montere dem, samt at du ikke trenger noe elektronikk for å bruke dem.
Det aller billigste alternativet er gardiner. Med to gardinstenger, fire øyekroker og et fint stoff som du selv velger, kan du uten større problemer hindre at sollyset trenger inn gjennom takvinduet. Dette trenger ikke å koste deg noe mer enn et par hundrelapper. Ønsker du å legge inn noen tusenlapper, kan du velge mellom blendingsgardiner eller rullegardiner samt persienner og plisségardiner.
Rullegardiner er vanligvis ganske rimelige, og du finner dem i prisklasser fra noen hundre kroner til flere tusenlapper. Mange rullegardiner kan kjøpes billig, men husk at kvaliteten kan variere veldig. Blendingsgardiner er noe dyrere enn rullegardiner, men ofte er det bare noen hundrelapper som skiller de billigste fra hverandre. Med blendingsgardiner må du regne med rundt 800–1 200 kroner.
Persienner krever skinnegang i takvindu, og er derfor litt dyrere enn vanlige persienner som kan brukes på mer vanlige vinduer. Du må derfor forvente å bruke fra tusen kroner og oppover på persienner til takvindu. Plissegardiner på sin side har en startpris på rundt 900 kroner. Funksjoner, leverandører, stoff og lignende er faktorer som påvirker prisene.
Utvendig solskjerming er automatisk dyrere enn innvendig solskjerming. Det er fordi det kreves mer å montere disse og du må ha flere elektriske løsninger for å kunne justere skjermingen. Derfor bør du sette av ekstra penger til montører, med mindre du har lett tilgang til taket selv og vet hva du gjør. Screens og rulleskodder kan koste fra 3 000 kroner og oppover, og monteringen vil eventuelt komme i tillegg.
Det kan være fristende å spare penger på å montere solskjermingen selv, men da er det en del ting du bør tenke over først. Hva med risikoen for at man ikke greier det, eller at resultatet ikke blir pent? Med takvindu vil du ofte trenge litt hjelp, og du må også vite at du har det rette verktøyet. Det er et tilfelle hvor du ikke kan gjøre montering selv, og det er hvis du skal koble noe til det faste el-anlegget ditt. Det er nemlig forbudt for ufaglærte å gjøre dette selv.
Dersom du skal ha utvendig solskjerming, må du tenke over hvor trygt det er å klatre opp og gjøre jobben selv. Det er verdt de ekstra pengene å få hjelp av en profesjonell montør. Han eller hun har alt av riktig verktøy, og kan også komme på befaring for å diskutere prisen.
Det viktigste av alt, uansett om du skal montere innvendig eller utvendig, er at du forbereder deg godt. Du bør sette av tid til å lese bruksanvisningen nøye, og sjekke at alle delene er hele. Kontroller at du har verktøyet, skruene og pluggene du trenger før du klatrer opp på stigen, og ta gjerne med deg noen som kan hjelpe deg. Alt dette sikrer at du får et resultat som du er fornøyd med, og som er holdbart i mange år. Husk at skulle du ombestemme deg når det kommer til selvmontering, kan du alltid bestille montering i ettertid.
Generelt vil det alltid lønne seg å få montert solskjerming på vinduene. Det viktigste du vil oppleve med solskjerming er at innemiljøet blir bedre om sommeren. Norske hus er generelt godt isolerte, men dette er ofte ikke nok. Mange vegger kan slippe inn betydelig mye varme om sommeren, eller slippe den ut om vinteren. Om sommeren kan altså rommene bli veldig varme, men da vil det hjelpe å skjerme for varmeinnslipp via vinduet. Jo mindre enheter som slipper inn varme, jo mindre varmt blir det. Ikke bare hindrer mange type solskjerming en del av varmeinnslippet, men de stenger også for sollyset. Det vil si at du slipper å bli blendet når du for eksempel skal se på TV.
Her er fordelene med solskjerming til takvindu oppsummert:
Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Et takvindu kan være helt fantastisk. Det slipper inn mye lys, og det kan være både romantisk og spennende og ligge å kikke opp på stjernehimmelen. Samtidig er det liten tvil om at takvinduet slipper inn mye sollys, og også varme. Dette kan du enkelt gjøre noe med ved å montere solskjerming for takvindu.
Det finnes en lang rekke muligheter på dagens marked, og du kan dermed velge noe helt enkelt som du monterer selv eller du kan gå for en løsning som krever monteringshjelp. Prisen du må betale avhenger selvsagt av hvilken løsning du velger, men et lite tips kan være å kjøpe solskjerming til takvindu utenfor sesong. Da er prisene ofte litt lavere, og forhandleren har bedre tid til å hjelpe deg med alt du lurer på.
Ikke glem at det er enkelte ting du ikke kan montere selv, som utvendig solskjerming som skal kobles til det elektriske anlegget ditt.