bilde

Solskjerming til skråvindu: Enkle tips

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Veldig mange velger å ha solskjerming til huset sitt. Dette er en veldig smart løsning når solen begynner å titte frem, og lyse sterkt inn gjennom vinduene dine. Uansett når på året det er, lønner det seg å ta kontakt med en forhandler. Det finnes løsninger til alle typer vindu.

Når du skal velge en løsning til ditt hjem, må du aller først identifisere problemet du har. Det finnes utrolige mange modeller innen solskjerming på markedet, og det er derfor viktig at du finner ut av hvilket behov du har. Får du inn for mye sol, gjenskinn eller blir det for varmt om sommeren? Noen modeller beskytter mot alt, mens andre modeller bare er myntet på en ting. Design er også svært viktig for mange, og mye av valget rundt solskjerming kommer derfor an på hvilken smak du har.

Det er veldig mange meninger om hva som er best, og med tanke på hvor mange produkter det finnes på markedet er det ikke alltid lett å vite hva det er. Derfor lønner det seg å gjøre undersøkelser på forhånd, slik at du vet hva du liker. Deretter kan du rådføre deg med en ekspert.

I denne artikkelen skal vi sette søkelys på solskjerming, men hovedfokuset vil ligge på solskjerming til skråvindu da dette er den vanskeligste vindusmodellen å finne skjerming til.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Generelt om ulike solskjermingstyper

Det finnes som sagt mange ulike typer av solskjerming på markedet. Her er en oversikt over noen av de mest vanlige variantene.

Markiser: Dette er det mest foretrukne produktet for norske hjem. Markisen er et supert alternativ for å dempe sollyset, og samtidig gi rikelig med skygge slik at det ikke blir for varmt. I tillegg gir markisen beskyttelse for nedbør, som regn og snø. En ekstra bonus med markiser er at de kan erstatte overbygg og dekke store flater. Velger du markise, får du et robust produkt. Det er imidlertid utsatt for vind, noe det fort kan bli mye av her i Norge.

Den største fordelen med markiser, er at den gir en sterk beskyttelse mot sol og nedbør. Ulempen med markiser er at de er kan bli ødelagt av vind.

Rullegardiner: Denne solskjermingen har den store fordelen med at de er dekorative og funksjonelle. De er også veldig enkle å tilpasse. Rullegardiner kommer i flere forskjellige varianter, alt fra ensfarget, mønstret, mørklegging og til transparent. Mange velger rullegardiner fordi de er lysdempende og varmereflekterende. I tillegg kan de styres med manuell betjening og motor. Rullegardiner er lette å holde rent ved normal støvtørking og gjerne også en fuktig klut.

Den klare fordelen med rullegardiner er at de kan stenge sollyset fullstendig ute. Det er perfekt om natten, spesielt om sommeren hvor det er lyst hele tiden. Ulempen med rullegardinen er at de ikke er så anvendelige. Det er enten eller.

Innvendige persienner: Det har også blitt mer og mer vanlig med innvendig solskjerming, og her er innvendige persienner et veldig trygt og dekorativt valg. Det vanligste er å velge innvendige persienner av aluminium, men de kommer også i tre. Du kan velge mellom helt grunnleggende persienner til luksusprodukter med mange ulike funksjoner.

Fordelen med innvendige persienner er at de er anvendelige og fleksible, men ulempen er at de krever en god del rengjøring.

Lamellgardiner: Er en type solskjerming som har mange anvendelsesområder. De kan fungere som dekorasjon, romdeler og selvfølgelig skjerme mot sollys. Lameller kommer i et stort utvalg av tekstiler, og det er dermed ikke noe problem å finne noe som passer deg, din stil og ditt hjem. De leveres også med aluminium eller PVC, men det er verdt å merke seg at PVC er omstridt. Lameller egner seg godt for store vindusflater generelt, og de kan komme i en motorisert utgave.

Fordelen med lamellgardiner er at de kan dekke store overflater, og dermed trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe så mange av dem. Ulempen med lamellgardiner er at de ikke stopper solvarmen. Den skygger for solen, men vil sånn sett ikke kjøle ned rommet.

Plissegardiner: Er gardiner med en relativ avansert teknologi, som i tillegg ikke krever mye plass. Det er en stor fordel for alle som bor i små hjem. Plissegardiner har moderne design, du kan velge mellom en rekke farger og få god solbeskyttelse i samme slengen. Disse gardinene krever en del vedlikehold. Flekker bør fjernes så raskt som mulig med en myk svamp, lunket vann og et ikke-syntetisk vaskemiddel. Hvis du vasker det med andre midler, blir det skadet og det er det ikke så mange som vet.

Fordelen med plissegardiner er at de er stilfulle og går godt inn i moderne hjem, og at de heller ikke tar stor plass. Ulempen er selvfølgelig det noe mer krevende vedlikeholdet, og at den heller ikke hindrer varmen i å trenge inn.

Utvendige persienner: Utvendig monterte persienner kontrollerer lysfordelingen, og hindrer at du blir blendet av sollyset. Noen er redde for at utvendige persienner hindrer ventilasjon, men det gjør de ikke. Persiennene kan heves om vinteren og når det er overskyet. På den måten unngår du unødvendige slitasje. De kan fjernstyres innenfra, enten manuelt eller med motor. Dette gjør det veldig enkelt for deg å justere dem etter lysforholdene. Utvendige persienner regnes for å tåle vær og vind best og gir den beste solskjermingen.

Fordelen med utvendige persienner er at de kan justeres, tar opp liten plass og er alt i alt enkle å bruke. Ulempen er at de fort kan bli møkkete, og er mer kompliserte å rengjøre.

Utvendig rullegardin: Utvendig rullegardin, også kalt screen, er en spesiell duk som holder både sollys og varme ute. De skjermer også for innsyn, men bør ikke brukes ved sterk vind da de kan bli ødelagte.

Fordelen med utvendige rullegardiner er at de er enkle å bruke samt gir full beskyttelse mot sollys. Ulempen er at de ikke tåler tøffe værforhold, noe det er mye av i Norge.

Hvordan skjerme skråvinduer?

Skråvinduer har blitt veldig moderne, og mange vil gjerne ha skråvinduer i stua. Selv om skråvinduer er veldig fint, kan de fort skape problemer når du skal finne solskjerming. Har du skråvinduer som skal skjermes, kan du ikke nemlig ikke velge hva som helst.

Plissegardiner og lamellgardiner er de beste valgene til skråvindu. Når det kommer til valg, finnes det flere alternativer om du velger å skjerme skråvinduer innenfra enn utenfra. Plissegardiner kan enklere tilpasses skråvinduer. De passer til mindre vindusoverflater, og gir et behagelig lys i rommet. Går du for plissegardiner, har du stor mulighet til å påvirke resultatet. Denne solskjermingstypen kan leveres i flammehemmende tekstiler, men skal de brukes på et våtrom finnes det også egne utgaver for dette. Selv om plissegardiner er enkle å montere, bør dette gjøres av en profesjonell slik at det ikke blir noen feil.

Hvis du ikke ønsker plissegardiner, er lamellgardiner en god erstatning. Med noe høyere innslipp av lys og et moderne preg er de velegnet til stuer og soverom, som ikke er utsatt for direkte sollys om sommeren. Lamellene er enkle å justere, og du kan selv styre dem slik at de slipper inn den mengden med sollys som du ønsker. Det fine med lameller er at de også begrenser innsikten. Lamellgardiner dekker større overflater enn plissegardiner, og derfor vil de være den ultimate løsningen om skråvinduene dine er veldig store.

Plissegardiner og lamellgardiner er å foretrekke for innebruk, men veldig mange ønsker seg utvendige alternativer. Her finnes det dessverre få alternativer for skråvinduer og andre mer spesielle vinduer, og i hovedsak er det egentlig bare utvendige persienner som vil gi det beste resultatet. Blant utvendige persienner er utvalget heller ikke så stort om det skal tilpasses skråvinduer.

Vær nøye med mål

Det er alltid viktig å måle godt, men dette gjelder spesielt ved skråvinduer. Slurver du med målingene, vil ikke solskjermingen harmonere med skråvinduene. Solskjerming til skråvinduer trenger spesialtilpassing i mye større grad enn for andre vinduer. De avanserte mekaniske operativsystemet må tilpasses etter hvert vindus vinkel og størrelse.

Hvor mye koster solskjerming til skråvinduer?

Utvendige persienner for skråvindu er et kostbart. Det skyldes blant annet den krevende produksjonen og tiden som går med til å beregne mål. Prisen ligger ikke bare i produktet selv, men også i alt det ekstra som kreves av målinger og monteringer.

Prisen på skråpersienner avhenger av vinduets størrelse, vinkelgraden og hvilken farge man vil ha. I gjennomsnittet må du regne med rundt 45 000 kroner i kostnader til solskjerming.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Tips og råd til deg som skal ha solskjerming til skråvindu

Som vi har snakket om, er det vanskeligere å finne solskjerming til skråvinduer enn til vanlige vinduer. Du bør på forhånd være forberedt på at det kan ta litt lenger tid, og derfor er det første rådet at du begynner å lete etter solskjerming i god tid før sommeren kommer. Begynner du nærme sommeren, er det ikke sikkert at alt er på plass når solvarmen og sollyset for alvor kommer.

Det andre du bør gjøre er å kontakte en fagperson. Sammen kan dere bli enige om hvilke skråvinduer som skal skjermes, om det skal være innvendig eller utvendig solskjerming, hvilken type du skal gå for og hvordan de skal monteres for å få et perfekt resultat. Du trenger ikke å bruke fagperson til hele prosessen om du ikke ønsker det, men det er lurt ha rådføre deg med en i startfasen.

Det tredje tipset er at du må måle veldig nøyaktig. Er målene feil, vil ikke solskjermingen passe til skråvinduet og masse tid og penger vil være bortkastet. Det er bedre å måle en gang for mye, enn en gang for lite. I tillegg er det viktig å skrive ned målene nøyaktig på et stykke papir, slik at du ikke glemmer dem. Det kan være lurt å tegne skråvinduet, og skrive målene ved vært hjørne. En slik presentasjon vil gjøre det visuelt mye enklere for en fagperson og se nøyaktig hva du trenger, og hvordan det kan løses.

Det siste tipset er å sette av nok penger til solskjermingen, slik at du ikke risikerer å måtte velge billigere alternativer enn du egentlig ville ha. Solskjerming til skråvinduer er dyrere enn solskjerming til vanlige vinduer, og koster i gjennomsnitt rundt 45 000 kr, men prisen kan fort bli høyere.

Under følger noen svar på ofte stilte spørsmål om solskjerming til skråvinduer:

FAQ om solskjerming til skråvindu.

Meldingsboble
Hva koster screen solskjerming?

Manuelle screens kan du få tak i til rundt 5 000, men det finnes også et større utvalg til rundt 15 000 kroner. Prisen avhenger også av om du vil ha manuell styring eller motorisert styring. All solskjerming med motor koster som regel noen tusenlapper mer enn de uten, og til skråvinduer kan du plusse på litt ekstra grunnet at det er mer komplekst.

Meldingsboble
Hvor mye vind tåler solskjerming?

Det kommer helt an på hvilken solskjermingstype du velger. Her er det en del forskjellig. Noen solskjerminger er lagt for å tale mye vind, mens andre tåler nesten ikke vind i det hele tatt. Markiser for eksempel er lagd for å tåle vindbelastninger på 7-8 m/s. Markiser er riktignok ikke alltid tilgjengelig for skråvinduer, og alternativene som fungerer med skråvinduer tåler vind fra liten til moderat grad.

Meldingsboble
Hva er dobbel plissegardin?

Det skilles på enkle og doble plisségardiner. Doble plissegardiner kalles ofte “Duette”. Den største forskjellen mellom en enkel plissegardin og en dobbel en, er at den doble er mer ren i tekstilen og utseende sitt. Enkle plissegardiner har synlige hull i tekstilen som gjør at snorene er synlige. Doble plissegardiner er derfor mye mer populært fordi man slipper de små «feilene» i tekstilen.

Meldingsboble
Hvor skal plissegardiner festes?

Plissegardiner er som regel enkle å montere, men det er viktig å huske på det er litt andre regler for skråvinduer. Men som regel kan de monteres i veggen eller i vinduskarmene enten tett på vinduet eller litt utenfor kanten. Plissegardiner kan også festes i taket, men alt kommer an på vindustypen.