bilde

Hvilken solskjerming trenger jeg på soverommet?

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Det er helt essensielt å ha solskjerming til soverommet. Dette er et rom for ro og avslapning, og da er det veldig viktig at du får stengt sollyset ute – spesielt om sommeren. Å begrense andres innsyn er også en fordel.

Det mangler ikke alternativer når det kommer til solskjerming til soverommet. Vanligvis er det innvendig solskjerming som er mest aktuelt, og her kan du egentlig bare velge og vrake mellom hva du liker og hva som best passer til soverommets stil og interiørvalg.

Når det kommer til pris, er det også opp til deg hva du ønsker å legge i solskjerming til soverommet. Det er mange leverandører på markedet, og dermed vil du finne et stort prisspekter. Solskjerming til soverommet trenger ikke å koste mye, men det lønner seg alltid å velge et godt produkt av høy kvalitet. Veldig rimelig solskjerming har en tendens til å bli fort ødelagte.

Vi skal hjelpe deg med å navigere gjennom jungelen av solskjermingsmodeller til soverommet, slik at det blir enklere for deg å velge.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Solskjermingsmodeller som egner seg for soverommet

Under skal vi gi deg en beskrivelse av de ulike solskjermingsmodellene som egner seg for soverom, og vi skal oppsummere noen av fordelene og ulempene.

Plissegardiner

Plissegardiner er ofte førstevalget til soverom, og dette er en type solskjerming som har tatt markedet med storm. Denne solskjermingsmodellen minner om gardiner, men kommer med mer avansert teknologi. Plissegardiner har i tillegg blitt populært fordi de ikke tar mye plass, og dermed passer de inn på alle typer soverom.

Denne solskjermingstypen er enkel å montere, og de kommer i et moderne design. Du har stor frihet når det kommer til fargevalg. Plissegardiner gir dermed et veldig rent uttrykk på soverommet, men det det aller viktigste er at de gir god beskyttelse mot sollyset. Selv midt på sommeren kan du få det til å bli bekmørkt på rommet, noe som helt klart bidrar til bedre søvnkvalitet. Plissegardiner krever en del vedlikehold. Flekker må fjernes med et anbefalt vaskemiddel. Du kan ikke bruke hva som helst, da dette skader gardinen.

Fordelen med plissegardiner er at de har et rent uttrykk, beskytter godt mot sollys og er enkle å montere. I tillegg passer de til alle typer vinduer, inkludert skråvinduer. Ulempen er at de krever en god del vedlikehold for å holde seg, og dette kan gi litt slitsomt ekstraarbeid for mange.

Rullegardiner

Rullegardiner er en solskjermingstype som er mye brukt, også på soverom. Noen mener at rullegardiner er et kjedelig valg, men de siste årene har de faktisk blitt veldig dekorative. Det aller viktigste er selvfølgelig at de er så funksjonelle. De er også veldig enkle å tilpasse vinduet ditt. Årsaken til at du bør velge rullegardiner til soverommet ditt er fordi de effektivt demper sollyset om morgenen, men også om sommerkveldene når solen henger igjen lenge. I tillegg er de varmereflekterende, og dette hjelper med å holde soverommet svalt. Til soverommet ditt kan du velge rullegardiner som styres manuelt eller med motor.

En annen ting som er viktig å vite er at vi skiller mellom lystette rullegardiner, og transparente rullegardiner. Fordelen med første nevnte er at de:

  • stenger lyset helt ute
  • er enkle og stilrene
  • skjermer møbler og interiør

Fordelen med den andre varianten er at de:

  • bidrar til at du beholder utsikten
  • skjermer for innsyn
  • enkle og stilrene

Generelt er fordelen med rullegardiner at de er svært funksjonelle, og fungerer godt om du ønsker å holde soverommet ditt svalt og fritt for sollys. De krever heller ikke mye vedlikehold, og er enkle å tørke støv av. Ulempen er at rullegardiner ikke passer til alle typer vinduer, da de er ganske standardiserte.

Lameller

Lameller er et annet alternativ som du bør vurdere å bruke på soverommet ditt. Denne solskjermingstypen har faktisk overraskende mange anvendelsesområder. Lameller kan dele et rom, bare henge til pynt eller selvfølgelig skjerme for solen. Har du, for eksempel, store vinduer som går fra tak til gulv, er lameller det beste valget. Lameller kommer i et stort utvalg av tekstiler, så det er ikke noe problem å finne noe som passer deg, din stil og ditt soverom. Teknologi har blitt stort innen solskjerming, og i dag er det aller mest vanlig med motoriserte lameller. Disse lager ikke mye lyd, og er fremdeles et trygt valgt for soverommet.

Som du sikkert allerede har skjønt, kommer lameller med mange fordeler. Veldig mange har store vinduer, og dermed er de veldig praktiske ved tanke på at de kan dekke for store overflater. Dette gjør at du heller ikke trenger å kjøpe så mange lameller. Den største bakdelen med lameller er at de ikke demper solvarmen. Dette kan bli litt problematisk om sommeren når man skal sove.

Lystette gardiner og liftgardiner

Det er også veldig vanlig å bruke lystette gardiner og liftgardiner på soverommet. Det er også enkelt å kombinere disse to alternativene med andre solskjermingstyper for å gi rommet et mer estetisk og personlig preg. Du kan, for eksempel, ha en tynnere, transparent gardin innerst og en lystett gardin ytterst. Lystette gardiner er naturlig mye tykkere i stoffet, men de kommer i alle ulike lengder, farger og mønstre. Lystette gardiner og liftgardiner stenger sollyset helt ute og skjermer for innsyn, men de holder ikke varmen ute.

Fordelen med lystette gardiner og liftgardiner er at de er praktiske, lekre og enkle å kombinere. De gir soverommet også et mer personlig preg. Ulempen med gardiner er at de krever litt renhold, og de holder ikke varmen unna soverommet.

Helt til slutt kan du gå for måltilpasset solskjerming til soverommet ditt. Dette kan bestilles, og solskjermingstypen du velger kappes slik at de passer inn etter nødvendige mål. Dette kan være lurt om du har vinduer som ikke passer standardmålene.

Solskjerming til barnerom

Skal du ha solskjerming til barnerommet, er det ekstra viktig at du tenker på sikkerhet. Dette innebærer å ikke velge solskjerming med snorer, da dette er noe barnet kan henge seg fast i. Skulle du likevel velge et produkt med snor, bør de henge minst 150 cm over gulvet.

Både plisse- og rullegardiner fås med grep hvor du enkelt hever og senker produktet for hånd. Disse vil være de beste alternativene for et barnerom. Plissegardiner kommer i ulike farger, og dermed kan de enkelt tilpasses til resten av interiøret. I tillegg kan begge alternativene kombineres med gardiner med farger og mønstre.

Det er heller ikke noe i veien for å bruke solskjerming med motor på barnerom. Dette gjør at dere slipper å trekke dem opp og ned selv, og motoren bråker heller ikke veldig mye. Både rullegardiner og plissegardiner kommer også med motoralternativ.

Noen spørsmål du må tenke gjennom først

Som du har sett, er det veldig mange alternativer å velge mellom når det kommer til solskjerming til soverommet. Derfor er det viktig at du aller først svarer på noen spørsmål som vil hjelpe deg med å foreta et riktig valg. Det første spørsmålet er hvor mørkt du vil ha det på soverommet? Både plissegardiner og rullegardiner er gode alternativer til bruk på soverommet, og disse fungerer supert om du er en person som må ha det bekmørkt når du sover. Alle produkter som har lysdempende effekt, vil dermed være et godt valg. Mange av produktene kan også kombineres, slik at effekten blir enda bedre.

Det andre spørsmålet du bør stille deg er hvilke luftemuligheter du ønsker å ha på soverommet ditt. Det er deilig med frisk luft når du skal legge deg for natten, og tilførsel av luft er en viktig faktor for en god natts søvn. Hvis du velger fritthengende solskjerming, deriblant rullegardiner, vil luftemuligheten reduseres. Rullegardiner kan også få skader ved mye lufting, da de suges inn med trekken.

Er lufting viktig for deg, anbefales det å velge produkter som kan festes i nedkant. Dette hindrer at produktet blir sterkt påvirket av trekken. Lameller kan være et godt alternativ. Da unngår du også støyen som oppstår når solskjermingen blir tatt av vinden.

Det tredje spørsmålet du bør stille deg er hvor mye innsyn du ønsker. Mange ønsker ikke at andre skal kunne se inn på soverommet, selv når de ikke er der. Velger du en sveve-plissegardin, har du mulighet til å trekke ut deler av plisséen for å hindre innsyn på dagen når du ikke oppholder deg på rommet. Dette er et godt alternativ fordi det begrenser innsyn, uten å hindre dagslyset i å komme inn.

Hvis du går for rullegardin, og skjerming er viktig for deg, er du nødt til å la rullegardinen henge halvveis nede. Dette er noe mange allerede gjør, men dette hindrer at en del dagslys slipper til og kan føre til at soverommet føles mindre enn hva det egentlig er. Et godt tips vil da være å gå for en såkalt zebra-rullegardin. Med denne rullegardinen vil du enkelt kunne justere innsyn på samme måte som med en persienne. Zebra-rullegardin består av to lag tekstiler med tverrgående striper – derav navnet. Disse stripene kan åpnes og lukkes, noe som også gir en kul effekt.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Hva koster solskjerming til soverom?

Innvendig solskjerming til soverommet ditt trenger ikke å koste deg så mye, men det er vanskelig å komme med antydning til pris da dette varierer veldig. Hva du velger, hvor mange vinduer du har og størrelsen på vinduene er faktorer som spiller inn på prisen. Det er også mange ulike leverandører og selgere på markedet, noe som naturlig nok også påvirker prisene.

Solskjerming til soverommet kan koste alt fra noen hundrelapper til flere tusenlapper, men generelt kan det lønne seg å holde av rundt 1000 – 1500 kroner. Da er du sikret å få solskjerming til soverommet av god kvalitet. Skal du ha solskjerming til alle soverom i huset, kan det være lurt å holde av alt fra 3000 – 5000 kroner.

Under følger svar på ofte stilte spørsmål om solskjerming til soverom.

Spørsmål og svar om solskjerming til soverommet

Meldingsboble
Hvordan få det helt mørkt på soverommet?

Et helt mørkt rom gjør det ofte enklere for deg å sove, og samtidig vil mørket gi bedre søvn gjennom natten. Vil du ha et helt mørkt soverom, er lystett rullegardin sterkt å anbefale. Disse anbefales i kombinasjon med lysdempende eller lystett gardin. De skjermer for både lys og lyd og gir et fantastisk resultat.

Meldingsboble
Kan man kappe plissegardin?

Det enkle svaret på dette spørsmålet er «ja». De aller fleste plissegardiner kan kuttes til ønsket bredde dersom du ikke finner et mål som passer ditt vindu. Dette gjøres på en veldig enkel måte, og er dermed noe du kan gjøre selv. Du bare måler opp, kutter overlist og underlist med baufil og deretter klipper du til stoffet slik at det blir pent.

Meldingsboble
Er persienner lystette?

Ja, persienner kan være ganske lystette. Velger du persienner i mørke farger, vil de være enda mer lystette enn de i lyse farger.