bilde

Solskjerming til balkong: Slik går du frem

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Veldig mange boliger har en balkong, og det er deilig å kunne sitte ute på balkongen sin og nyte en kopp kaffe eller spise et måltid. Ulempen er at det om sommeren fort kan bli for varmt til å bruke balkongen. I alle fall om du ikke har riktig solskjerming.

Det finnes mange ulike former for solskjerming, som vil passe godt til balkongen din. Det de fleste av disse har felles er at de også gir beskyttelse mot solens stråler og varmen disse medbringer. Mange av alternativene vil i tillegg begrense innsyn fra naboer og andre leiligheter i området der du bor. Dette vil gi deg en større grad av privatliv på balkongen.

Det finnes som sagt mange alternativer på markedet for solskjerming til balkong, men det er veldig viktig at du velger en variant som passer til både balkongen og ønskene dine. Med mange alternativer på markedet er det ikke alltid lett å velge, og dermed er det veldig lurt å rådføre deg med en profesjonell.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt det du trenger å vite når det kommer til solskjerming til balkong. Vi kommer til å gi deg universell og grunnleggende informasjon, som vil gjøre det enklere for deg å få videre hjelp eller velge solskjerming helt selv.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

De beste solskjermingsmodellene til balkong

Du vil alltid finne noen modeller på markedet som er bedre enn andre modeller, og det samme gjelder for solskjerming til balkong. Balkongmarkiser er et av de beste valgene for balkong. Markiser består av en konstruksjon med armer i metall med en markiseduk trukket over seg. Markiseduken er gjerne laget av akryl, noe som gir en effektiv beskyttelse mot de skadelige UV-strålene. Det ligger en ekstra trygghet i dette produktet, da du kan nyte lange soldager uten å risikere å bli solbrent på balkongen.

Markisen kan trekkes ut og inn etter behov, enten ved hjelp av en sveiv eller ved å trykke på en bryter eller en fjernkontroll hvis det er en motorisert variant. Dette gjør at du enkelt kan styre hvor mye sollys du ønsker å slippe inn på balkongen din, og inn i selve leiligheten.  Det finnes også balkongmarkiser som er utviklet for innebygde balkonger, og her er det mange alternativer.

Hvis du har en balkong som er dekket inn med glass, er plissegardiner en type solskjerming som du absolutt bør vurdere å kjøpe. Plissegardiner er svært fleksible solskjermingstyper, ettersom de enkelt kan trekkes opp eller ned og plasseres der du selv ønsker å ha dem på vinduet.

Den vanligste måten å feste plissegardiner på, er at du låser dem fast på midten og dermed lar det være åpninger på toppen og bunnen av vinduet. Dette gjør at du unngår å få solstrålene rett i ansiktet i løpet av dagen, men samtidig beholder du utsikten du har fra balkongen din. En ekstra fordel med plissegardiner er at de reduserer innsyn fra naboen din og leiligheter som ligger rundt. Plissegardiner er moderne, og mange er fornøyde med dem fordi de er enkle å tilpasse etter dine ønsker og stil. Ikke bare når det kommer til oppsett, men også former og farger.

Screens har blitt mer og mer populært på det norske markedet for solskjerming, og dette er en modell du kan bruke på balkongen din. Screen minner mye om en rullegardin av den typen som brukes ute. Den kommer enten innebygd i en kassett eller i en åpen rull. Screen gir deg både beskyttelse mot sollyset og den skjermer for innsyn. Likevel har du fullt utsyn, og den ødelegger altså ikke din utsikt fra balkongen. Du kan designe mye selv ved å velge tetthetsgrad, farge og stil. Dette vil være med på å sette et særegent preg på leiligheten din. Med screens har du i tillegg flere betjeningsmuligheter. Du kan velge en tradisjonell snorløsning, eller en såkalt veggbryter, fjernkontroll eller app på telefon dersom du har motoriserte screens. Det er med andre ord store muligheter til å spesialtilpasse ditt screen.

Dette koster solskjerming til balkongen

Veldig mange er mer opptatt av selve prisen enn av de ulike modellene, og spørsmålet som alltid går igjen er den samlede prisen på solskjerming. Hva du må betale for solskjerming kommer naturlig nok helt an på hvor stor balkongen din er, og hvilken modell du velger. Det finnes modeller i alle ender av prisskalaen, og dermed er det opp til deg å avgjøre mye du ønsker å bruke på solskjermingen.

Velger du for eksempel markiser, kan du få dem helt ned i rundt 2 000 kr eller helt opp i rundt 100 000 kroner. Dette illustrerer de enorme prisforskjellene som finnes på markedet. Du kan imidlertid regne med å få en balkongmarkise av god kvalitet for mellom 10 000 og 30 000 kr. De billigste markisene kjøper du hos en lavpriskjede, og da er du ikke alltid garantert riktig hjelp eller god kvalitet. Velger du den billigste modellen, kan det likevel koste deg i lengden ettersom du raskere må bytte dem ut. De mer kostbare solskjermingstypene kjøpes hos forhandlere som spesialiserer seg på solskjerming og markiser.

Plissegardiner er billigere enn markiser, men de er likevel ikke noe dårligere valg. Hvis du går for toppkvaliteten, må du regne med rundt 10 000 kr. Husk at plissegardiner hos en spesialist kan tilpasses. I tillegg er det slik at jo flere tilpasninger du har behov for og jo flere vinduer du trenger solskjerming til, desto dyrere blir det.

Screens er jo som sagt mer og mer populært i Norge, og her finner vi store prisforskjeller. Avhengig av hvilke faktorer som spiller inn vil screens koste alt fra rundt 5 000 kr til rundt 20 000 kr. Prisen på screens avhenger av størrelse, hvilken type duk du velger, hvilken type motor du ønsker og farger, og selvfølgelig hvor mange du trenger for å skjerme balkongen din.

Hva får du med i prisen?

Prisene som er nevnt over varierer veldig, og noen modeller kommer i høyere prisklasser enn andre. Det neste spørsmålet som ofte følger, er om noe er inkludert i prisen for solskjerming. Når det generelt kommer til pris, er det lettere å fastsette en nøyaktig pris om du bestiller alt fra nettet. Her er det i midlertidig ikke mye som er inkludert. Ting endrer seg en del om du velger å bestille solskjerming fra en spesialist.

Hos en spesialist vil du ikke få en fast pris før han eller hun har vært på befaring. Dette skyldes at prisen avhenger av balkongen og de tilpasningene som eventuelt må gjøres. Derfor vil en spesialist inkludere en befaring i totalsummen. Her tas det konkrete vurderinger av balkongen din, og det gjennomføres målinger. Sammen med deg blir han eller hun enige om løsninger og pris.

Generelt er det viktig å være klar over at hva som inkluderes i totalsummen din varierer fra leverandør til leverandør. Noen leverandører inkluderer mye, mens andre ikke inkluderer noen tilleggstjenester. Derfor er det et godt tips at du alltid sjekker pristilbudet nøye og ser hva som er inkludert og hva som eventuelt kommer som et tillegg i prisen. De fleste forhandlere inkluderer selve monteringen i prisen, men dette kommer som regel an på hvor krevende jobben er. Noen solskjermingstyper er vanskeligere å montere og krever mer utstyr, og det er ikke unaturlig at en slik jobb ikke inkluderes i prisen.

Det viktigste du gjør er å finne ut av dette før du velger å kjøpe et produkt fra en bestemt spesialist. Du bør gjøre litt undersøkelser, og på forhånd vite hva du ønsker å betale for solskjerming. Hvis du ønsker å gå får mer avansert solskjerming med flere funksjoner, bør du også finne ut av hva slags duk som er inkludert hvis du velger screens eller balkongmarkise, og hvilken betjeningsløsning som brukes. Med betjeningsløsning tenker vi på manuell styring eller motorstyring.

Noen sentrale begreper

Det kan dukke opp mange begreper i forbindelse med solskjerming, og det er alltid lurt å vite hva begrepene betyr.

Det mest sentrale begrepet er innvendig og utvendig solskjerming. I forbindelse med solskjerming, skilles det alltid mellom solskjerming som skal være inne og solskjerming som er myntet på å være ute. Likevel er det viktige forskjeller utover dette som det er nyttig å kjenne til.

Innvendig og utvendig solskjerming

Innvendige solskjermingstyper er for eksempel rullegardiner, plisségardiner, lamellgardiner og innvendige persienner. Formålet med innvendig solskjerming er å hindre og regulere hvor mye sollys som slipper inn i huset. Utvendige solskjermingstyper kan derimot ha til formål å begrense hvor mye sollys som slipper inn, men også å skape skygge på balkongen. Både utvendige og innvendige solskjermingsmodeller begrenser innsyn fra naboer. Markiser og screens er de mest populære alternativene for utvendig solskjerming.

Duette

Plissegardiner er et annet veldig populært alternativt på markedet, og i forbindelse med denne formen for solskjerming dukker også uttrykket duette opp. Plissegardiner og duette brukes om hverandre, og det er ikke alle som vet hva som er forskjellen mellom de to. Mens plisségardin består av én gardinlengde som er plissert, består en duette av to plisserte gardinlengder som er satt sammen. Fordelen med en duette er at hullene og snorene ikke blir synlige. Det skyldes at snorene legges mellom de to gardinlengdene. Det faktum at det er to gardinlengder i stedet for en bidrar også til at en duette isolerer enda bedre enn en vanlig plisségardin, noe som i tillegg beskytter bedre mot sollyset.

Markiseduk

De aller fleste vet hva en markiseduk er, men de fleste tenker likevel ikke over hvor viktig det er å velge riktig markiseduk. Markiseduken skal tåle nokså røffe påkjenninger fra vær og vind, og hvis den ikke er av høy kvalitet vil den ikke holde i mange sesonger før den må byttes ut. Dette er alltid veldig kjedelig og dyrt i lengden. De fleste slike duker er produsert av akryl, og noen kan være impregnert mot vann og råte. Du bør også vurdere å kjøpe markiseduker som også er vannavstøtende og selvrengjørende, da dette vil i mye større grad hindre slitasje og vedlikeholdsbehov. Noe annet som er viktig å tenke på er at du bør velge mørke markiseduker over lyse, da lyse ikke beskytter like godt mot solen og krever mer stell.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Noen siste gode råd

Det er alltid viktig at du blir fornøyd med det du kjøper, og derfor ønsker vi å gi deg noen siste gode råd før du kjøper solskjerming til balkongen din. Går du for markiser, bør du alltid takke ja til kassetter. Med en kassett kan markisen trekkes inn og beskyttes mot værforholdene. Den fungerer som en ekstra sikkerhetsløsning, og er med på å forhindre at markisene blir slitte og ødelagte etter kort tid.

Et annet godt tips er å alltid velge motor. Med dagens smarte løsninger, er dette med på å øke funksjonaliteten og gjøre det enklere for deg. Det er verdt noen ekstra lapper.

Helt til slutt bør du som sagt alltid sammenligne tilbud, slik at du er sikker på at du får den beste prisen.