bilde

Plisségardin: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 12. mars 2023

Plisségardin er et tidløst og estetisk valg for deg som vil ha innvendig solskjerming. Ikke bare er plisségardiner pene å se på, men de kan holde både sollys og nysgjerrige blikk fra naboen ute av stuen din. Les videre for å få en komplett guide med prisestimat.

Fordeler med plisségardin

En plisségardin er fleksibel, lett å montere og enkel å bruke. De kommer i et bredt utvalg av størrelser og stiler, slik at de passer til ethvert rom og vindu. De kan enkelt justeres for å filtrere lys eller mørklegge rommet. I tillegg kan de fås til en relativt rimelig pris, og det finnes varianter i de aller fleste prisklasser.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

En annen fordel med plisségardin er at den passer til skråvindu og andre spesialvindu. Det eneste alternativet ditt vil i så fall være lamellgardiner. Lamellgardiner passer imidlertid best til store vinduer. Dersom du har små eller mellomstore skråvinduer og spesialvinduer, så bør du se etter plisségardiner.

Denne typen innvendig solskjerming krever dessuten veldig lite vedlikehold. Det holder å koste støv av dem med en myk klut eller støvkost ved jevne mellomrom. Du kan fjerne flekker med en myk klut som er fuktet i såpevann. Dersom du ønsker å ta en grundig vask, så kan du ta ned tekstilene og bløtlegge dem i såpevann. Sjekk produktveiledningen først for å være sikker på at gardinen tåler bløtlegging.

Ulempen med plisségardiner er den samme som for andre typer innvendig solskjerming: de er ikke like effektive til å forhindre varmeinnslipp som det utvendig solskjerming er. Selv om du velger varmeabsorberende tekstiler, så har varmen allerede sluppet inn i boligen. Et alternativ kan være å bruke utvendig solskjerming på de mest “varmeutsatte” vinduene og plisségardiner andre steder.

Hvordan velge rett plisségardin

Du har enormt med valgmuligheter når du skal kjøpe plisségardiner. Det er derfor viktig å stoppe opp litt og vurdere behovene dine før du kjøper. Her er noen punkter du bør tenke på når du vurderer plisségardiner:

  • Rommet og stedet: Plisségardiner passer bra til bruk i soverom, stuer og kontorer. De gir rommet en lun atmosfære. Du bør imidlertid vurdere tykkelsen på materialene nøye. På soverommet er det viktig med noe lystett som forhindrer innsyn, mens du kan ønsker å bevare mer dagslys i stuen.
  • Lysinnslipp og innsyn: Ønsker du plisségardiner som kan rulles opp og ned? Eller vil du justere og flytte tekstilene på bestemte steder i vinduet for større fleksibilitet?
  • Stoff og farge: Plisségardinene kommer i et bredt utvalg av materialer og farger. Du bør velge tekstil som passer til stilen du har valgt for resten av rommet, samt å sikre at det lar nok lys slippe inn. Du kan også kjøpe varmeabsorberende tekstiler.
  • Betjening: Tenk over om du vil ha snorer eller en løsning uten snorer. Ulempen med snorer er at små barn og kjæledyr kan vikle seg inn i dem. Unngå solskjerming med snorbetjening på barnerom og lave vinduer hvor barna får tak i snorene.

Det er såkalte “Up&Down” plisségardiner som byr på størst fleksibilitet. Den kan dyttes ovenfra og ned, samt nedenfra og opp. Du kan dytte den sammen på bestemte steder, for eksempel slik at duken kun dekker midten av vinduet. Dermed slipper du inn lys både øverst og nederst i vinduet. Dette er praktisk når solen står på visse steder på himmelen eller du vil forhindre innsyn.

Plisségardiner gir interiøret et løft

Plisségardin er et ypperlig valg for deg som ønsker stilren og vakker solskjerming som gir et behagelig lys i rommet. Den rette plisségardinen kan både skjerme for solen, samt gi interiøret et løft. Du kan velge mellom lystette eller transparente materialer, varmeabsorberende eller dekorative materialer i mellom.

Det er mange faktorer å ta hensyn til når du bestemmer hvilken plisségardin som passer for deg og rommet. Du må blant annet vurdere tekstiler, fargenyanser, eventuelle mønstre og hvorvidt du vil ha motorisert solskjerming inne. Vårt beste tips for å velge solskjerming er å først vurdere hvilke farger du har i rommet ditt.

Det er nemlig viktig å tenke på at plisségardinen må harmonere med resten av interiøret. For eksempel, hva er fargen på taket, gulvet og veggene? Hvilke fargenyanser er møblene dine? Hva med malerier og tilbehør? Tenk over hvilken stil du ønsker å skape og hvilken stemning du vil ha i rommet.

Et godt tips er å ta med seg prøver hjem for å få en bedre forståelse av hvordan de ser ut. Inntrykket du får i butikken kan være ganske annerledes enn det du får hjemme, så det er viktig å teste forskjellige alternativer før du tar endelig beslutning.

Skreddersydd plisségardin på mål

Du kan velge mellom plisségardiner i standard størrelse eller skreddersydd på mål. Fordelen med sistnevnte er at du får en plisségardin som passer perfekt til vinduet ditt. Ulempen med dem er at de koster mer enn plisségardiner i standard størrelsen. Noen ganger har man imidlertid ikke noe valg – kanskje det ikke finnes ferdige produkter i størrelsen du trenger?

Du må betale litt mer for en skreddersydd plisségardin, men det kan hende at du får en veldig god pris eller større valgfrihet ved å innhente tilbud på nett. Det er viktig at du tar nøyaktige mål for at plisségardinen skal passe. Dersom målene er feil, så passer kanskje ikke gardinen inn i vinduet. Det kan også hende at plisségardinen ikke fungerer skikkelig.

De fleste garantier dekker ikke feil størrelse eller feil under montering, så dobbeltsjekk målene dine. Hvis du føler deg usikker, så tilbyr flere solskjermingsforhandlere komplette pakker for plisségardiner som inkluderer befaring, mål og montering. I så fall kan du overlate det meste til dem og slappe av.

Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid før den skreddersydde plisségardinen er ferdig. Det kan gå alt fra 2-4 uker før den er klar til levering. Leveringstiden avhenger av hvilken leverandør du velger. Husk å be om et tidsestimat før du bestemmer deg for en leverandør.

Plisségardiner vs. andre typer innvendig solskjerming

Den beste solskjermingen er den som er spesielt tilrettelagt for dine behov. Vi anbefaler deg å ta en titt på andre typer innvendig solskjerming før du bestemmer deg. Dermed kan du være helt sikker på at du velger rett solskjermingsprodukt og ikke angrer deg. Vi tar nå en nærmere titt på ulike alternativer.

Innvendige persienner:

Innvendige persienner er et godt alternativ hvis du ønsker maksimal lyskontroll. De har lameller som kan stenges helt eller delvis, samtidig som de gir god beskyttelse mot sol og varme. Du kan velge mellom persienner i aluminium eller tre. Dersom du velger persienner i aluminium, så kan du benytte dem på kjøkken og baderom – uten å bekymre deg for smuss eller fukt.

Rullegardiner:

Rullegardiner er et budsjettvennlig valg. De er lette å betjene og kan brukes til å f.eks. mørklegge soverommet på lange, lyse sommernetter. Du kan velge mellom forskjellige tekstiler i ulike tykkelser og farger. Rullegardiner kan derimot ikke plasseres på ulike steder i vinduet, slik som du kan gjøre med “Up&Down” plisségardiner.

Lamellgardiner:

Lamellgardiner har mange fordeler, og de passer bra til mellomstore og store vinduer. De gir god lyskontroll og beskyttelse mot solen, samt fås i forskjellige farger. Du må selv vurdere størrelsen på vinduet for å bestemme deg for hva du synes er best. Lamellgardiner trekkes til siden av vinduet, mens plisségardiner trekkes opp eller ned.

Den beste solskjermingen vil altså være den som matcher boligen og behovene dine best. Vi anbefaler at du tenker over spesifikke forhold som budsjettet ditt, størrelsen på vinduene, hvilken stil du foretrekker og hvor god kontroll du vil ha over lysinnslipp, innsyn og varmeinnslipp. Når du har bestemt deg for hva du vil ha, så er det på tide å hente inn priser og tilbud.

Pris på plisségardiner

Det kan være veldig vanskelig å gi et nøyaktig prisestimat på plisségardiner. Årsaken til det er at veldig mange ulike faktorer spiller inn på prisen. Du kan kjøpe en enkel plisségardin til et par hundre kroner, mens elektriske plisségardiner med Bluetooth kan koste 7000 kr eller mer. Det finnes også motoriserte plisségardiner til en tusenlapp eller to.

Selve plisségardinen er ikke så kostbar i seg selv, men det er øvrig utstyr som trekker opp prisen. For eksempel, det er billigere med betjeningssnor enn motor, elektrisk tilkobling, batteri og lignende. Dersom du vil spare penger på innvendig solskjerming, så anbefaler vi å vurdere hvilket tilbehør du vil prioritere.

Følgende påvirker prisen på plisségardiner:

  • Størrelsen på plisségardinen
  • Materialer og tekstiler
  • Funksjoner og ekstrautstyr som motor og fjernkontroll
  • Merkevare og leverandør
  • Skreddersydd plisségardin eller ferdig produkt

Det koster også ekstra for montering av plisségardin, dersom du vil ha hjelp. De fleste plisségardiner kan du montere selv, uten problem. Unntaket er spesialvinduer – det kan være mer vrient å montere plisségardiner på vinduer med spesiell utforming. Elektrisk arbeid bør også utføres av profesjonelle.

Sammenlign tilbud på plisségardiner

Vi anbefaler at du innhenter pristilbud fra tre ulike solskjermingsforhandlere før du bestemmer deg. Da får du et godt bilde av hvilket produkt og funksjoner som passer best for deg, samt hvilke priser som er vanlige på markedet. Dersom du skal ha en enkel plisségardin i standard størrelse, kan det også være mye penger å spare ved å sammenligne priser på nett og hos møbelforhandlere.

I tillegg bør du undersøke kvaliteten på solskjermingsproduktene og tjenestene til solskjermingsforhandleren, samt hvilke garantier som tilbys. Det billigste pristilbudet er ikke nødvendigvis det beste. Pass også på at du får et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig – sjekk at forhandlerne har inkludert de samme kostnadene i tilbudet.

Du kan enten kontakte solskjermingsforhandlere selv eller du kan bruke en anbudstjeneste til å innhente pris på plisségardiner. Fordelen med anbudstjenester er at du sparer en del tid, samtidig som du lar solskjermingsforhandlerne konkurrere om å få deg som kunde. Alle tilbudene er gratis og uforpliktende, slik at du kan sammenligne kostnadene for plisségardiner i ro og mak.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: plisségardin og prisestimat

Det er viktig å vurdere behovet ditt og hvilke materialer som passer best før du velger solskjerming. Plisségardiner gir god kontroll over lysinnslipp og innsyn, beskytter mot solen og har et moderne utseende. De er dermed et godt valg for de fleste. Vi håper at denne artikkelen har gitt deg nyttig informasjon om plisségardiner og andre typer innvendig solskjerming.

Vi ønsker deg lykke til med å finne det beste solskjermingsproduktet for ditt hjem!

Få svar på vanlige spørsmål om plisségardiner

Meldingsboble
Hva koster plisségardiner?

Hva det koster for plisségardiner varierer veldig. Årsaken er at det finnes mange ulike typer plisségardiner som kan ha forskjellige funksjoner og materialer. Prisen på en enkel plisségardin varierer fra et par hundre kroner til tusenvis av kroner.

Meldingsboble
Hvordan monterer jeg plisségardiner?

Plisségardiner kan du som regel montere selv. Det finnes monteringsanvisninger som følger med gardinen når du kjøper den. Du kan også søke opp instruksjonsvideoer på nett. Det er best å overlate monteringen til fagfolk når det dreier seg om solskjerming til spesialvinduer og elektrisk solskjerming.

Meldingsboble
Hvor mye tid tar det å montere plisségardiner?

Det kommer an på størrelsen og antall gardiner som skal monteres. Generelt sett, så tar det vanligvis ikke lenger enn 1-2 timer å montere plisségardiner på egenhånd. Det kan imidlertid ta lengre tid hvis du er usikker på hvordan du gjør det.

Meldingsboble
Er plisségardiner egnet for ethvert vindu?

Ja, de fleste av dagens plisségardiner er laget slik at de passer til de aller fleste vinduer. Dersom du har et spesialvindu, så kan leverandørene skreddersy gardinen på mål.

Meldingsboble
Kan jeg vaske plisségardiner?

Ja, det er enkelt å vaske en plisségardin. Du kan ta gardinene ned for å bløtlegge dem eller du kan bruke en fuktig klut for å tørke av dem. Det er viktig at du sjekker produktets veiledninger før du gjør noe. Dette er bare generelle veiledninger, og du bør alltid følge veiledningene til produsenten.

Meldingsboble
Hvor lenge varer plisségardiner?

Det avhenger av produsenten, materialet og om du bruker plisségardinene på riktig måte. Generelt sett, så har plisségardiner lang levetid og kan holde i mange år. Det er lurt å kontrollere gardinene regelmessig og reparere eventuelle skader på en gang.