bilde

7 fordeler med solskjerming: Enkel guide

Sist oppdatert: 11. oktober 2023

Fra å forhindre gjenskinn i TVen til å blokkere lyset på soverommet, solskjerming er et nyttig “verktøy” vi knapt kan klare oss uten. Vi tar en nærmere titt på alle fordelene for deg som skal kjøpe eller oppgradere eksisterende løsninger.

Fordel #1: Solskjerming gir økt komfort

Å skape et komfortabelt hjem handler om mer enn bare stilige møbler og vakre farger. Det handler også om å skape et miljø der du og dine kjære kan slappe av og trives, uavhengig av været utenfor. Dette er hvor solskjerming virkelig kommer til sin rett. Skjermingen kan nemlig bidra til å regulere temperaturen i hjemmet ditt ved at du blokkerer direkte sollys. 

Hvor mye lys og varme du vil slippe inn, avhenger av hvilke løsninger og tekstiler du velger. Utvendige persienner er effektive for å blokkere varmeinnslipp. Innvendige screens gir derimot et behagelig lys, samtidig som du bevarer utsyn. Lystette rullegardiner er derimot et “must” for deg som vil ha det mørkt på soverommet.

Fordel #2: Bedre energieffektivitet i hjemmet

Det er alltid like herlig når sommeren banker på døren med lange lyse dager – men det er ikke til å stikke under en stol at en overopphetet bolig ikke er like herlig. Det gjelder spesielt for deg som har store vinduer som treffes av sola i timesvis hver dag. Hvis du tyr til aircondition og vifter for å kjøle ned rommene, vil det gå utover energiforbruket.

En av fordelene med solskjerming er at de kan blokkere de varme solstrålene før de i det hele tatt treffer vinduet ditt. Utvendig solskjerming er best til å forhindre overoppheting av bolig. Det finnes også innvendig solskjerming med varmeabsorberende materialer som du kan vurdere å kjøpe.

Vi hjelper deg å finne rett leverandør

Få tilbud fra 3 lokalkjente leverandører. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Fordel #3: Solskjerming beskytter mot skadelige UV-stråler

Vi er alle klar over at vi bør beskytte oss mot skadelige UV-stråler når vi er ute. Men visste du at UV-stråler også kan være skadelige inne i hjemmet ditt? Disse strålene kan forårsake falming og skade på møbler, tepper, malerier og andre verdifulle gjenstander i boligen. Heldigvis kommer solskjerming til unnsetning!

De aller fleste typer solskjerming kan gi tilstrekkelig beskyttelse. Hvis du derimot ønsker litt ekstra, kan du vurdere solfilm eller vindusfilm som er utviklet spesielt for å blokkere UV-stråler. Denne løsningen kan også bidra til å holde temperaturen i boligen nede. Du kan også bruke film og folie på terrassedøren.

Fordel #4: Økt verdi ved boligsalg

Når det kommer til å selge en bolig, er det de små detaljene som ofte kan gjøre en stor forskjell – særlig for å vekke interesse og engasjement under budrunden. En av disse detaljene er solskjerming. Utover det åpenbare formålet med å regulere lys og varme, kan solskjerming faktisk øke boligens salgsverdi.

Selv om det kanskje ikke er det første man tenker på for å øke boligverdien, kan det i høy grad være en verdifull investering. Det gjelder spesielt mer kostbare løsninger som utvendige persienner eller screens med motor og fjernstyring. Potensielle kjøpere kommer utvilsomt til å sette like stor pris på alle fordelene med solskjerming, akkurat som det du gjør.

Fordel #5: Forbedre estetikken i hjemmet

Solskjerming handler ikke bare om funksjonalitet – det kan også være en viktig del av hjemmets estetikk. Det finnes et bredt spekter av stiler, farger og design. Videre kan ulike typer solskjerming tilby varierende grader av lysinnslipp, slik at du kan justere belysningen i hvert rom etter dine behov og preferanser.

Enten du foretrekker noe diskré som smelter sømløst inn i rommet eller noe dristigere som gjør et sterkt visuelt inntrykk, finnes det garantert persienner, rullegardiner, plisségardiner, lamellgardiner eller innvendige screens som matcher stilen din. Ikke bare gir solskjermingen deg kontroll over lys og temperatur, den gir deg også muligheten til å uttrykke din unike stil.

Fordel #6: Bevar privatlivet ditt ved å forhindre innsyn

Store vinduer, glassdører og åpne planløsninger som blir stadig mer populære i moderne boligdesign kan være ganske så lekkert – men det kan noen ganger føles som om hjemmet ditt er på utstilling. En stor fordel med solskjerming er at du kan forhindre innsyn fra naboer og tilfeldig forbipasserende på gaten.

Screens lar deg bevare utsyn. Det kan likevel være mulig å se omrisset ditt om kvelden når det er mørkt ute og du har lyset på inne. Innvendige rullegardiner kan fås i tette tekstiler som forhindrer all innsyn, men du har samtidig ingen utsyn. Persienne og lamellgardiner er derimot fleksible alternativer med flere innstillingsmuligheter for lamellene.

Fordel #7: Solskjerming kan forlenge levetiden til møbler og gulv

Vi har allerede nevnt at skadelige UV-stråler kan forårsake falming på interiøret. En videre fordel med solskjerming er dermed at den kan forlenge levetiden på møbler og gulv. Mange forskjellige materialer er utsatt for falming, tørking eller sprekker når de utsettes for sterkt sollys, dag etter dag.

Ved å blokkere eller filtrere vekk UV-stråler, kan solskjerming bidra til å redusere skader på interiøret. Dermed kan du nyte gulv og møbler lenger enn du ellers ville ha gjort, og du kan potensielt spare penger på kostbare erstatninger eller reparasjoner. 

Det er altså mange fordeler med forskjellige typer solskjerming. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å tenke over hvilke funksjoner som er viktigst for deg for å velge rett løsning.